Θα υλοποιηθεί Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε συνεργασία με  το γερμανικό Ίδρυμα Hanns Seidel, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Λονδίνου.

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών του συμμετέχει στη δράση Europe for Citizens της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενημέρωση σχετικά με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον πολιτικό εξτρεμισμό.
Τίτλος του προγράμματος  είναι «Δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων» και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Λονδίνου και το γερμανικό Ίδρυμα Hanns Seidel.
Στόχος είναι να αναδειχθεί η αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  η σημασία της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα από το ιστορικό παράδειγμα του Ολοκαυτώματος.
Η διάχυση των ανθρωπιστικών μηνυμάτων, της ισότητας  και της δημοκρατίας σε σημαντικούς «πολλαπλασιαστές», η μετάδοση της ιστορικής γνώσης μέσα από αφηγηματική τεκμηρίωση και η δημιουργία σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού συμβάλλουν σημαντικά στην ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων αυτών φαινομένων, όπως εμφανίζονται σήμερα σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.
Στην υποβληθείσα πρόταση περιλαμβάνεται ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σειρά σεμιναρίων και έμφαση στη συμμετοχή εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας και εκπαιδευτικών  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας. Προγραμματίζεται η έκδοση εκπαιδευτικού εγχειριδίου και η παραγωγή αντίστοιχου DVD, η λειτουργία διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας και μια ειδική έκδοση  με τη συμμετοχή κορυφαίων ελλήνων και ξένων ακαδημαϊκών.
Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μέρος μιας συνολικής πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη διεθνή ευαισθητοποίηση, γνώση και καλύτερη ενημέρωση σε θέματα μαζικής εξόντωσης και γενοκτονίας πληθυσμών. Ήδη προετοιμάζεται σειρά δράσεων για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τον διωχθέντα ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ