Τους είχαν ξεγραμμένους, ταλαιπωρήθηκαν από απουσίες, αλλά τελικά οι Γερμανοί πήραν μια ανέλπιστη πρόκριση για το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ στο Τόκιο.Ήταν η έκτη πρόκριση της Εθνικής Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη από το 2008, από την εποχή του θρυλικού Ντιρκ Νοβίτσκι. Η «Νατσιονάλμανσαφτ» είχε πάει με χαμηλές προσδοκίες στο προολυμπιακό τουρνουά του Σπλιτ. Μετά από τη δύσκολη νίκη επί της Ρωσίας, την περασμένη Πέμπτη, κάποιοι άρχισαν να πιστεύουν στο θαύμα. Η επόμενη νίκη απέναντι στην οικοδέσποινα Κροατία, παραδοσιακή δύναμη του αθλήματος, προκάλεσε αίσθηση. Η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο επισφραγίστηκε με το επιβλητικό 75-64 απέναντι στη Βραζιλία, ομάδα με τεράστιο μπασκετικό ταλέντο, που όμως παρουσιάστηκε κουρασμένη. Πιο γυμνασμένοι και πειθαρχημένοι οι Γερμανοί πήραν μία πολύτιμη νίκη με πρωταγωνιστή το νέο μεγάλο ταλέντο του γερμανικού μπάσκετ και του ΝΒΑ Μόριτς Βάγκνερ, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 28 πόντους, ενώ αναδείχθηκε MVP του προολυμπιακού τουρνουά. «Προσπάθησα να παίξω πιο επιθετικά, αυτή τη φορά, κατάφερα να πετύχω περισσότερους πόντους» δηλώνει ο ίδιος. «Ωστόσο, δεν δίνω τόση σημασία στις προσωπικές διακρίσεις, δεν είναι αυτός ο λόγος που παίζω μπάσκετ».

Αν το μυστικό ήταν η φυσική κατάσταση στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, στον αγώνα με τη Ρωσία χρειάστηκε και λίγη «πονηριά». Η Γερμανία έπρεπε να κερδίσει ή να χάσει με λιγότερους από τέσσερις πόντους διαφορά, προκειμένου να πάρει την πρώτη θέση στο δικό της γκρουπ και να συνεχίσει με ευνοϊκή «διασταύρωση» το τουρνουά. Δευτερόλεπτα πριν από το τέλος η γερμανική ομάδα προηγείται με 68-67 και ο Γιοχάνες Τίλμαν κερδίζει φάουλ και δύο ελεύθερες βολές. Ο προπονητής του, Χένρικ Ρεντλ, δίνει εντολή να …αστοχήσει και στις δύο. Ο λόγος είναι ότι ήθελε να αποφύγει μία πιθανή ισοφάριση και παράταση, στην οποία οι Ρώσοι δεν αποκλείεται να κέρδιζαν τελικά με διαφορά μεγαλύτερη των τεσσάρων πόντων. Πράγματι, ο Ρεντλ χάνει τις δύο βολές, αλλά ένα δευτερόλεπτο πριν από το τέλος οι Γερμανοί κερδίζουν νέο φάουλ και άλλες δύο βολές. Νέα εντολή από τον πάγκο να χαθεί η δεύτερη βολή, ώστε οι Ρώσοι να μην αρχίσουν νέα επίθεση. Τελικό αποτέλεσμα: 69-67 υπέρ της Γερμανίας.

Ρεντλ, ο προπονητής των επιτυχιών

«Οι κληρονόμοι του Νοβίτσκι θα πετάξουν στο Τόκιο» γράφει το Γερμανικό Πρακτορείο αθλητικών ειδήσεων (SID). «Οι Γερμανοί εκπληρώνουν το όνειρο της συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες», πανηγυρίζει το αθλητικό περιοδικό Kicker. Σημειώνει μάλιστα ότι το …όνειρο μπορεί να έχει και συνέχεια, καθώς στο Τόκιο η Γερμανία καλείται να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση την Ιταλία, την Αυστραλία και τη Νιγηρία, αντιπάλους που σίγουρα δεν φαντάζουν ανίκητοι. «Μπορεί να μην παίζουμε το πιο ωραίο μπάσκετ, αλλά αγωνιζόμαστε συνεχώς, τα δίνουμε όλα ο ένας για τον άλλον» λέει ο αρχηγός της ομάδας Ρόμπιν Μπέντσινγκ.

«Το ομαδικό πνεύμα έκανε τη διαφορά», ξεκαθαρίζει ο προπονητής των επιτυχιών Χένρικ Ρεντλ. Ο ίδιος είχε αναμφισβήτητα μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της Εθνικής. Πενηντάρης με τεράστια εμπειρία, άλλοτε συμπαίκτης του Νοβίτσκι, πρωταθλητής Γερμανίας με την Άλμπα Βερολίνου, πρωταθλητής Ευρώπης το 1993 με τη «Νατσιονάλμανσαφτ», ο Ρεντλ αντικατέστησε τον Αμερικανό Κρις Φλέμινγκ στο τιμόνι της Εθνικής το 2017 και κατάφερε να αποκαταστήσει το μαχητικό πνεύμα και την ομοιογένεια στην ομάδα. Έτσι, έχει την τύχη να πηγαίνει για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη ήταν το 1992 στη Βαρκελώνη, ως παίκτης. Η δεύτερη θα είναι το 2021, στο Τόκιο, ως προπονητής. «Για μένα ήταν το απόλυτο όνειρο να επιστρέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως προπονητής» δηλώνει ο ίδιος.

Μυστήριο στην υπόθεση Σρέντερ

Στην προσπάθεια για πρόκριση η Γερμανία είχε αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με την Ελλάδα: όπως και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έτσι και ο Ντένις Σρέντερ, το μεγαλύτερο αστέρι της Εθνικής Γερμανίας και μέχρι πρότινος παίκτης των Λος Άντζελες Λέικερς, δεν κατάφερε καν να αγωνιστεί στο προολυμπιακό τουρνουά του Σπλιτ. Βέβαια στην περίπτωση του Αντετοκούνμπο η απουσία ήταν εύλογη, καθώς ο μεγάλος σταρ του NBA είχε υποχρεώσεις με τους Μιλγουόκι Μπακς, με την προοπτική μάλιστα να κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα. Αντιθέτως, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Σρέντερ είχαν λήξει προ πολλού, ο παίκτης είχε μείνει ελεύθερος από τους Λέικερς και αναζητούσε ομάδα. Θεωρητικά θα είχε άφθονο χρόνο για να παίξει στην Εθνική Γερμανίας. Ωστόσο η συμμετοχή του ναυάγησε, γιατί οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την …ασφάλισή του σε αυτό το προολυμπιακό τουρνουά.

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Σρέντερ διεκδικεί ως free agent νέο συμβόλαιο με αμοιβή τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στο ΝΒΑ, γι αυτό τα ασφάλιστρά του θα πρέπει να κυμαίνονται σε ανάλογο επίπεδο. Τελικά ο πρώην γκαρντ των Λέικερς έμεινε εκτός αποστολής. Ωστόσο, αποφάσισε να πάει με δικά του έξοδα στο Σπλιτ και να παρακολουθήσει όλους τους αγώνες, εμψυχώνοντας τους συμπαίκτες του από την εξέδρα! Πριν το παιχνίδι με την Κροατία ο προπονητής του, Χένρικ Ρεντλ, έδειξε να εκτιμά τη χειρονομία αυτή, λέγοντας ότι «αυτό δείχνει πόση σημασία έχει η εθνική ομάδα» για τον Σρέντερ. Ωστόσο, μετά το μεγάλο παιχνίδι με τη Βραζιλία και την πρόκριση στο Τόκιο ο Ρεντλ δηλώνει: «Ο Ντένις δεν μπορεί να εξασφαλίσει συμβόλαιο πριν τα τέλη Αυγούστου, γι αυτό δεν είναι μαζί μας. Είναι ξεκάθαρο ότι οι δώδεκα παίκτες που αγωνίστηκαν στο προολυμπιακό τουρνουά αξίζουν να πάνε και στο Τόκιο. Ελπίζω να παραμείνουν όλοι υγιείς».

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, SID)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ