Μέσα στην ευλογημένη περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής ξεχωριστή θέση στις λατρευτικές ακολουθίες κατέχουν οι κατανυκτικοί, όπως λέγονται, εσπερινοί από την Κυριακή της Τυρινής μέχρι και την Ε´ Κυριακή των Νηστειών, που τελούνται το απόγευμα-βράδυ της Κυριακής. Οι  εσπερινοί αυτοί έχουν ένα ιδιαίτερο λατρευτικό και υμνολογικό χρώμα, αφού συνδυάζουν αφενός τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ημέρας της Κυριακής – η Κυριακή έχει και μέσα στην περίοδο της Μ. Σαρακοστής την αναφορά της στην Ανάσταση του Κυρίου, αφετέρου όμως τον κατανυκτικό, ασκητικό χαρακτήρα των ακολουθιών της περιόδου της νηστείας και του έντονου πνευματικού αγώνα.

Η μακραίωνη πράξη της ορθόδοξης λατρευτικής παράδοσης έντυσε μουσικά με μοναδικό τρόπο τους κατανυκτικούς εσπερινούς, συνδυάζοντας αρμονικά το γοργό και ζωηρό ύφος με τον επίσημο, αργό και αργοσύντομο τρόπο απόδοσης των υψηλής ποίησης ύμνων που ψάλλονται. Συνάμα η Εκκλησία βρήκε στους εσπερινούς αυτούς πρόσφορο έδαφος για να κάνει τους πιστούς της μετόχους της υψιπετούς θεολογίας της, συνοδεύοντας τον εσπερινό με κατάλληλο και προσεγμένο κήρυγμα πνευματικής οικοδομής, υψηγόρου διδασκαλίας και μυστικής εντρύφησης στα ιδιαίτερα νοήματα της κάθε μιας ξεχωριστής Κυριακής. Σε πολλούς ναούς στην πατρίδα, αλλά και στη διασπορά, όπου η παράδοση των κατανυκτικών εσπερινών συνεχίζεται, καταβάλλεται φροντίδα να εκφωνούν επιλεγμένοι ομιλητές κατάλληλα προετοιμασμένο λόγο, κάτι άλλωστε που προσφέρεται για τη σύντομη σχετικά διάρκεια του εσπερινού (ο οποίος δεν διαρκεί περισσότερο από 40-45´), έτσι ώστε η συνολική διάρκεια της ακολουθίας να μην υπερβαίνει την 1,5 ώρα.

Οι Ελληνορθόδοξες Ενορίες στο Μόναχο αποφάσισαν από κοινού να ζωντανεύσουν αυτήν την παράδοση, τελώντας στις Κυριακές της Μ. Σαρακοστής τους κατανυκτικούς εσπερινούς κάθε χρονιά σε μια συγκεκριμένη ενορία, με την τάξη που προβλέπει το ορθόδοξο λατρευτικό τυπικό, ευελπιστώντας να προσφέρουν έτσι στους πιστούς άλλη μια ευκαιρία προσευχής και πνευματικού ανεφοδιασμού. Παράλληλα φρόντισαν να υπάρξει κατάλληλα προετοιμασμένος ομιλητής, ώστε να συνοδεύεται η προσευχή από μια ευκαιρία εμβάθυνσης στο νόημα ή στο πρόσωπο του αγίου που προβάλλεται κάθε Κυριακή στους πιστούς.

Το αναλόγιο των ψαλτών θα πλαισιώνουν καλλίφωνοι ιεροψάλτες, μέλη του Βυζαντινού χορού, του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου.

Στους κατανυκτικούς εσπερινούς των επομένων Κυριακών, που θα γίνουν αυτή τη χρονιά και για τις δύο ενορίες ενιαία στον Ι. Ναό των Αγίων Πάντων (Ungererstr. 131-Nordfriedhof), και θα αρχίζουν στις 18.30 θα κηρύξουν οι εξής ομιλητές:

11.03.12    Β´Κυριακή των Νηστειών, Γρηγορίου του Παλαμά
Δρ. Αθανάσιος Βλέτσης, Καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου
Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου
18.03.12    Γ´Κυριακή των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως
Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Καθηγητής
στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου
25.03.12    Δ´ Κυριακή των Νηστειών, Ιωάννου της Κλίμακος,
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – Εθνική εορτή
π. Ιωάννης Μηνάς
01.04.12    Ε´Κυρική των Νηστειών,
Μαρίας της Αιγυπτίας    π. Γεώργιος Βλέτσης

Οι ιερείς του Μονάχου καλούν όλους τους πιστούς να γνωρίσουν προσευχόμενοι αυτές τις υπέροχες ακολουθίες και να εντρυφήσουν στην ευκαιρία πνευματικής οικοδομής και μέσα από το προσφερόμενο κήρυγμα.

Με ευχές
π. Απόστολος Μαλαμούσης, π. Πέτρος Κλιτς, π. Γεώργιος Βλέτης π. Ιωάννης Μηνάς και Διάκονος π. Νικόλαος Τζὠρτζης

 

GRIECHISCH-ORTHOODOXE METROPOLIE VON DEUTSCHLAND VIKARIAT IV BAYERN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ