Τα γυμναστήρια έκλεισαν λόγω πανδημίας, αλλά η κυρία Έρικα Ρίσκο δεν χάνει το θάρρος της, ούτε το κίνητρό της. Στα 81 της γυμνάζεται στο σπίτι και αποκτά φανατικούς φίλους.«Όχι, δεν είμαι influencer» λέει η κυρία Έρικα Ρίσκο από το Λάνγκενφελντ της Ρηνανίας. Προτιμά να αυτοαποκαλείται «fitness junkie», δηλαδή εθισμένη στη γυμναστική. Σίγουρα είναι πρωταθλήτρια στην κατηγορία της. Αν συνεχίσει έτσι, ίσως γίνει πρωταθλήτρια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα βίντεο με ασκήσεις γυμναστικής που ανέβασε πρόσφατα στο TikTok πλησιάζει τα δέκα εκατομμύρια clicks. Εκεί την ακολουθούν 118.000 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας. Άλλα βίντεο της κυρίας Ρίσκο κυκλοφορούν στο Instagram και βέβαια στο προφίλ της στο Facebook.

Πρόσφατα εμφανίστηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου «Good Morning America» και κάπου εκεί άρχισαν να την ανακαλύπτουν και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, τέτοια απήχηση δεν μπορούσα να φανταστώ», λέει η Έρικα Ρίσκο. Είναι ένας από τους χαρακτήρες που μας δίνουν θάρρος στις δύσκολες εποχές του εγκλεισμού, όμως η ίδια λέει ότι όλα αυτά τα κάνει απλώς «για το κέφι της». Άλλωστε η λαϊκή ρήση στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Ρηνανία, λέει ότι «όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο μεγαλώνει και η τρέλα του» (Je öller, je döller).

«Όλοι έχουμε λίγο χώρο στο σπίτι…»

Αυτή την εποχή η κυρία Ρίσκο δεν γυμνάζεται με όργανα, αλλά με βαράκια τριών κιλών, αν και στο γυμναστήριο- πριν από το λόκνταουν- σήκωνε περισσότερα. Επιπλέον αξιοποιεί πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. «Όλοι μας έχουμε λίγο χώρο στο σπίτι για γυμναστική, άλλωστε στο Ίντερνετ θα βρούμε πολλές και καλές ιδέες», υποστηρίζει η ίδια. Παράδειγμα: μία απλή καρέκλα μετατρέπεται σε ιδανικό όργανο εκγύμνασης για τους τρικέφαλους.

Κάθε τόσο η Έρικα Ρίσκο επισκέπτεται την κόρη της και διασκεδάζουν μαζί χορεύοντας. Με την κάμερα της κόρης έγιναν ήδη τα πρώτα χορευτικά βίντεο. Πολύ θα ήθελε να σπάσει το φράγμα των δέκα εκατομμυρίων clicks, λέει, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ο,τιδήποτε για να το πετύχει. Τί δεν θα έκανε δηλαδή; «Να, για παράδειγμα αυτό το ice bucket challenge που είναι της μόδας, δεν το θέλω με τίποτα, προτιμώ να κάνω γυμναστική, πιλάτες, γιόγκα», λέει η 81χρονη. «Αρκεί βέβαια να μην έχω πιαστεί από τα χορευτικά βίντεο…»

Ανυπομονεί να επιστρέψει στο γυμναστήριο…

Το 2003 η κυρία Ρίσκο έκανε επέμβαση στο γόνατο και από τότε έχει μειώσει το τρέξιμο και τα άλματα, αλλά όπως λέει «μπορώ να κάνω άλλα πράγματα. Και ανυπομονώ να γυρίσω στο γυμναστήριο, όπου ήδη έχω κάνει 70 κιλά πάγκο». Η κόρη είχε ανεβάσει τα πρώτα βίντεο στο TikTok και σύντομα η κυρία Ρίσκο έγινε βάιραλ, ακόμη και στις μικρές ηλικίες. Σήμερα συνεχίζουν να ανεβάζουν δύο με τρία βίντεο κάθε εβδομάδα «αλλά όχι περισσότερα. Όλα αυτά γίνονται για το κέφι μας».

Εύσημα στην κυρία Ρίσκο απονέμει ακόμη και ο δήμαρχος του Λάνγκενφελντ Φρανκ Σνάιντερ. Όπως λέει, «η κίνηση κάνει καλό στην ψυχή, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές η κυρία Ρίσχο αποτελεί παράδειγμα για όλους μας».

Φρανκ Κρίστιανσεν (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ