Εντείνονται οι φήμες για πρόωρες εκλογές μετά τις απειλές του Μπ. Τζόνσον να διαγράψει από το κόμμα τους διαφωνούντες με τη σκληρή στάση του στο Βrexit. Άρνηση του Φίλιπ Χάμοντ να συναντηθεί προσωπικά με τον πρωθυπουργό.Αιφνιδίως σήμερα, Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με ομάδα αποτελούμενη από είκοσι βουλευτές και πρώην υπουργούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με ένα Βrexit χωρίς συμφωνία. Μεταξύ αυτών ο Φίλιπ Χάμοντ, ηγέτης της ομάδας και υπουργός Οικονομικών μέχρι πριν μερικές εβδομάδες. Αν και ο πρωθυπουργός, τον κάλεσε σε προσωπική συνάντηση, ο κ. Χάμοντ αρνήθηκε την πρόσκληση.

Η πρωτοφανής απειλή του πρωθυπουργού να διαγράψει είκοσι βουλευτές είναι μέρος του σχεδίου του να σύρει την χώρα σε εκλογές-αστραπή, ακόμη και εντός ολίγων ημερών, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ως επιχείρημα επικαλούνται την πιθανή κατάθεση από τον Τζέρεμι Κόρμπιν την Τρίτη, μία πρόταση νόμου που θα προβλέπει ανάληψη όλων των εφεξής κινήσεων για το Βrexit από το Κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση που οι περίπου είκοσι διαφωνούντες κυβερνητικοί βουλευτές ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, θα διαγραφούν από το Κόμμα, η Κυβέρνηση θα απολέσει την πλειοψηφία του ενός βουλευτή που έχει σήμερα, θα καταρρεύσει και θα προκηρυχθούν εκλογές, ακόμη και εντός ολίγων ημερών. Πρόθεση της Ντάουνινγκ Στριτ για αυτό το πολιτικό παιχνίδι είναι να επιρρίψει την ευθύνη του ναυαγίου της στην αντιπολίτευση και όχι στην δική της ασυνέπεια. Σύνθημά τους σε όλο αυτό το χάος που έχουν δημιουργήσει ο Μπόρις Τζόνσον και το επιτελείο του, είναι «Ή με την Κυβέρνηση, ή με τον Κόρμπιν», προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους.

Το βρώμικο παιχνίδι του Μπόρις Τζόνσον εναντίον της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει άμεσα, επισημαίνουν οι πατρίκιοι των Συντηρητικών, πρώην υπουργοί και ένας τέως πρωθυπουργός, ο Τζον Μέιτζορ. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν οι διαφωνούντες εσωκομματικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού, αλλά και οι βουλευτές των Εργατικών, οι οποίοι εκλέγονται σε περιφέρειες επικράτησης του Βrexit, σκεφτούν για μια μοναδική φορά την χώρα και όχι την πολιτική καριέρα τους.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ