Η απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από την Τουρκία φαίνεται να αποκλιμακώνει την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα ελπίζει σε πολλαπλά οφέλη.Δεκτός πιθανότατα ακόμη και εντός της ημέρας στον Λευκό Οίκο αναμένεται να γίνει ο αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον. Ο αμερικανός ιερέας, που αφέθηκε χθες ελεύθερος από την τουρκική δικαιοσύνη, αναχώρησε χθες βράδυ από τη Σμύρνη με αεροσκάφος, το οποίο προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Εκεί προβλέπεται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπόθεση Μπράνσον, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση τριών ετών και 45 ημερών για στήριξη τρομοκρατικής δράσης, αλλά αφέθηκε ελεύθερος έχοντας εκτίσει προηγουμένως το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απελευθέρωση του Μπράνσον, λέγοντας πάντως ότι δεν έχει γίνει συμφωνία με την Τουρκία για άρση των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε πρόσφατα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα. Πάντως στην Τουρκία ελπίζουν η απελευθέρωση του πάστορα να επιδράσει θετικά για τη χώρα σε διάφορα μέτωπα.

Ελπίδες για οφέλη και στη Συρία

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την απόφαση απελευθέρωσή του τα σύννεφα στην τουρκική οικονομία φάνηκε να αραιώνουν. Ήδη η ισοτιμία του δολαρίου με την τουρκική λίρα ανέκαμψε στις 5,8 περίπου λίρες ανά δολάριο, καλύπτοντας μέρος των σημαντικών απωλειών που είχε υποστεί το προηγούμενο διάστημα συνέπεια και των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων.

Σημαντικότερη όμως είναι ίσως η συγκυρία των εξελίξεων στη Συρία σε σχέση με τους Κούρδους της περιοχής, καθώς η Άγκυρα με μια πιθανή βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα έχει ίσως περισσότερο λόγο στις διαπραγματεύσεις των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία PYD και YPG με τον σύρο πρόεδρο Άσαντ για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών και των φραγμάτων που βρίσκονται στην περιοχή του Μανμπίτζ και ανατολικά, στα ενδότερα της χώρας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη / dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ