Η πρώτη βιογραφία για τον καγκελάριο κάνει λόγο για έναν πολιτικό με αυτοπεποίθηση, χωρίς προσωπική ζωή. Ο Όλαφ Σολτς ήταν πεπεισμένος εδώ και χρόνια: «Θα γίνω καγκελάριος»Όποιος ενδιαφέρεται να διαβάσει τη βιογραφία του ένατου καγκελάριου της μεταπολεμικής Γερμανίας δεν θα βρει καμία στα βιβλιοπωλεία. Ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς είχε δημοσιεύει το 2007 ένα μανιφέστο με τίτλο «Γη της Ελπίδας», το οποίο ωστόσο περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα βιογραφικά και προσωπικά στοιχεία. Βιογραφίες για τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο δεν υπάρχουν. Το κενό φιλοδοξεί να συμπληρώσει ο δημοσιογράφος Λαρς Χάιντερ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Hamburger Abendblatt, με το βιβλίο-πορτραίτο «Όλαφ Σολτς: Ο δρόμος προς την εξουσία».

Το βιβλίο δεν είναι η κλασική βιογραφία γραμμένη από βαθύ γνώστη της πολιτικής καθημερινότητας στη γερμανική πρωτεύουσα διανθισμένη με άγνωστες πτυχές και στοιχεία από την προσωπική ζωή. Ο δημοσιογράφος καταφέρνει σε 200 μόνο σελίδες να παρουσιάσει τον πολιτικό Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά κερδίζοντας τις εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο μόνος που ήταν εξ αρχής πεπεισμένος ότι θα περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας ως νικητής εθνικών εκλογών ήταν ο ίδιος ο Όλαφ Σολτς. Όπως γράφει ο Λαρς Χάιντερ ήδη από το 2018 ο γερμανός πολιτικός του είχε πει μετά το τέλος μιας από τις πολλές συζητήσεις τους ότι θα γίνει καγκελάριος.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας του Αμβούργου εξηγεί στο βιβλίο-πορτραίτο ότι ο Όλαφ Σολτς είχε στο παρελθόν μια παρόμοια εμπειρία όπως και στις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2021. Είχε ζήσει το 2001 το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στα πρόθυρα διάλυσης μετά την ήττα στις εκλογές στο κρατίδιο του Αμβούργο. Δέκα χρόνια αργότερα το SPD διασφάλιζε στις τοπικές εκλογές απόλυτη πλειοψηφία.

Στωικός ακόμα και μετά τις εκλογικές ήττες

Αρκετά χρόνια αργότερα η ιστορία επαναλήφθηκε αλλά πολύ πιο γρήγορα. Το 2019 ο Όλαφ Σολτς δεν εξελέγη πρόεδρος του SPD. Ένα χρόνο αργότερα όμως έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου και το 2021 κέρδισε τις εκλογές. «Μοιάζει με το 2011 είχε πει ο Σολτς στον βιογράφο του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το περασμένο καλοκαίρι.

Το βιβλίο-πορτραίτο «Όλαφ Σολτς: Ο δρόμος προς την εξουσία» φέρνει πιο κοντά στον αναγνώστη τον πολιτικό και το περιβάλλον του. Ακόμα και μετά από ήττες, όπως η μάχη για την προεδρία του κόμματος. Ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή του Σολτς διαδραματίζει η γυναίκα του, Μπρίτα Ερνστ, η οποία είναι σήμερα υπουργός Παιδείας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου. Κανένα ωστόσο πιο προσωπικό στοιχείο για την σχέση του δεν διαρρέει στο πορτραίτο του Λαρς Χάιντερ. Θαρρείς και το μόνο που κάνει το ζευγάρι είναι να εργάζεται.

«Θέλω να είμαι καγκελάριος, όχι θηριοδαμαστής σε τσίρκο»

Το βιβλίο δεν περιέχει πληροφορίες, τις οποίες ο καγκελάριος δεν θα ήθελε να δει δημοσιευμένες. Η βιογραφία Σολτς είναι σχετικά φτωχή: Γεννήθηκε στο Οσναμπρίκ σε μικροαστικό οικογενειακό περιβάλλον, έχει δύο, επίσης επιτυχημένα αδέλφια: ο ένας διευθυντής σε εταιρία πληροφορικής και ο άλλος αρχίατρος. Είναι παντρεμένος, χωρίς παιδιά. Εργάστηκε ως δικηγόρος με εξειδίκευση στο εργατικό δίκαιο. Υπήρξε μέλος της νεολαίας των σοσιαλδημοκρατών.

Το πορτραίτο σκιαγραφεί με ακρίβεια τον χαρακτήρα του πολιτικού Όλαφ Σολτς: είναι άνθρωπος με ελάχιστα μυστικά, επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων και διαθέτει αυτοπεποίθηση. Η προκάτοχός του στην καγκελαρία Άγκελα Μέρκελ είχε πει παλαιότερα όταν της επέρριψαν απουσία ακόμα και ίχνους γκλάμουρ ότι «ο γερμανικός λαός δεν εξέλεξε ένα τοπ μόντελ, αλλά μια καγκελάριο». Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς λέει ότι: «Θέλω να είμαι καγκελάριος, όχι θηριοδαμαστής σε τσίρκο». Με άλλα λόγια όσοι περιμένουν κάτι παραπάνω από νηφάλια και χωρίς φιοριτούρες πολιτική μάλλον θα απογοητευθούν από τον νέο καγκελάριο.

Σβέν Γκόσμαν, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ