Με την επιλογή της γερουσιαστού Καμάλα Χάρις ως υποψήφιας αντιπροέδρου ο Τζο Μπάιντεν ευελπιστεί να κερδίσει τη στήριξη των μειονοτήτων και όχι μόνο. Αν εκλεγεί, τότε η Χάρις θα είναι η πρώτη μαύρη αντιπρόεδρος.Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου θεωρούνται από πολλούς αμερικανούς αναλυτές δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Στη μάχη αυτή ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν παίζει ένα δυνατό χαρτί και προτείνει ως υποψήφια για την αντιπροεδρία την γερουσιαστή Καμάλα Χάρις. Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν τότε η Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να γίνει η πρώτη αφροαμερικανίδα στη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η πολιτική αναλύτρια Εμι Γούρεν εκτιμά μιλώντας στο δίκτυο Fox ότι ο Τζο Μπάιντεν πετυχαίνει δύο στόχους με την επιλογή της Καμάλα Χάρις: «Πρόκειται για ιστορική επιλογή μιας και επιλέγει για πρώτη φορά μια μαύρη Αμερικανίδα με ρίζες στη Τζαμάικα και την Ινδία. Από την άλλη είναι μια σίγουρη επιλογή».

Ρατσιστή αποκαλεί τον Τραμπ η Καμάλα Χάρις

Η γεννημένη το 1964 Καμάλα Χάρις είναι κόρη ινδής γιατρού και ενός τζαμαϊκανού καθηγητή οικονομικών. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αποβεί καθοριστικό για μια ενδεχόμενη εκλογή του Μπάιντεν, ο οποίος θα χρειαστεί τη στήριξη των μειονοτήτων για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνεντεύξεις της η Καμάλα Χάρις δεν διστάζει να αποκαλέσει τον πρόεδρο Τραμπ ρατσιστή: «Αν εννοείτε ότι αποκαλεί χώρες της Αφρικής, “χώρες απόπατους”, αν εννοείτε ότι χαρακτηρίζει μετανάστες βιαστές και δολοφόνους τότε δεν νομίζω ότι μπορεί να εξαχθεί διαφορετικό συμπέρασμα», δηλώνει η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας.

Η 55χρονη πολιτικός αναλαμβάνει το επικοινωνιακό μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στο οποίο ο ήδη 77χρονος Μπάιντεν δεν τα πάει και τόσο καλά. Εκεί όπου εκείνος εμφανίζεται δύσκαμπτος και κάποιες φορές απόμακρος, εκείνη είναι φιλική και εγκάρδια. Ο Τζο Μπάιντεν δεν κρύβει ότι ένας από τους λόγους επιλογής της Καμάλα Χάρις ήταν η ηλικία της: «Έπρεπε να επιλέξω ένα πρόσωπο, το οποίο σε περίπτωση που μου συμβεί οτιδήποτε να είναι σε θέση από την πρώτη κιόλας μέρα να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στο CNN.

Τόρστεν Τάιχμαν, ARD Ουάσινγκτον

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ