Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά πρωτόγνωρων για τη χώρα μέτρων για να τεθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση του κορωνοϊού. Χθες καταγράφηκε ο πρώτος θάνατου ασθενούς με επιβαρυμένη υγεία. 84 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.Τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από κορωνοϊό μετρά από χθες το βράδυ η Κύπρος, αφού 70χρονος Βρετανός που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου έχασε τη μάχη για τη ζωή. Πρόκειται για ασθενή που νοσηλευόταν ήδη σε νοσοκομείο της χώρας με άλλα νοσήματα και ο οποίος προσβλήθηκε από τον COVID-19, όταν τον επισκέφτηκαν στο νοσοκομείο συγγενείς του που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 84, συμπεριλαμβανομένων τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις. Εξάλλου άλλα 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοίνωσε η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, εκ των οποίων τα 30 είναι Γερμανοί τουρίστες.

Αυστηρά μέτρα για κορωνοϊό

Η κυπριακή κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για αναχαίτιση της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού ανακοινώνοντας σειρά, πρωτόγνωρων για τη χώρα, μέτρων. Ήδη από χθες η Κύπρος έκλεισε τα αεροδρόμιά της για όλες τις αφίξεις, ενώ οι μόνες πτήσεις που επιτρέπονται είναι πλέον οι ναυλωμένες πτήσεις για επαναπατρισμό πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης έχουν επιστρατευτεί ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι καραντίνας για τους πολίτες που επαναπατρίζονται.

Εξάλλου έχει εκδοθεί σειρά διαταγμάτων, τα οποία προβλέπουν το κλείσιμο όλων των σχολείων και πανεπιστημίων, την αναστολή εργασιών επιχειρήσεων, ενώ η δημόσια υπηρεσία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά τις υπεραγορές και τα φαρμακεία, η συμφόρηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες οδήγησε την κυβέρνηση σε έκδοση ειδικού διατάγματος σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 10 το πρωί εξυπηρετούνται μόνο ευπαθείς ομάδες με την προσκόμιση πιστοποιητικού.

Ανησυχία για τα νοσοκομεία

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα αλλεπάλληλα κρούσματα κορωνοϊού στα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία σηκώνουν το βάρος διαχείρισης της επιδημίας. Συγκεκριμένα, τρία από τα τέσσερα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας έχουν μπει στην ουσία σε καραντίνα, αφού επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε αυτά, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα κρούσματα κορωνοϊού στα δημόσια νοσηλευτήρια υποχρέωσαν άλλους 200 περίπου επαγγελματίες υγείας να τεθούν σε καραντίνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Πάφου να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και τον Υπουργό Υγείας να επιτάσσει όλους τους εγγεγραμμένους στα επαγγελματικά μητρώα γιατρούς και νοσηλευτές προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Φωνές για απαγόρευση κυκλοφορίας

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτηση της επιδημίας, δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα και ειδικότερα την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στο αίτημα αυτό συντείνουν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με συνωστισμένους από κόσμο χώρους όπως λαϊκές αγορές, πάρκα, εκκλησίες και παραλίες. Για την ώρα, πάντως, η κυβέρνηση διαψεύδει ότι υπάρχει μία τέτοια πρόθεση και ζητά από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ