Σε κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του φαβορί εξελίχθηκε η τηλεοπτική μονομαχία των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ δέχθηκε δριμεία κριτική από τους ανθυποψηφίους του.Το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ έλαβε χώρα στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας όπου πραγματοποιούνται το ερχόμενο Σάββατο προκριματικές εκλογές. Την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου ακολουθεί η λεγόμενη Super Tuesday, όπου θα στηθούν παράλληλες κάλπες σε 14 πολιτείες. Με δεδομένο ότι σε μια εβδομάδα θα εκλεγεί το 1/3 σχεδόν των αντιπροσώπων που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και αντίπαλος του νυν προέδρου Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, η χθεσινή αναμέτρηση είχε ξεχωριστή βαρύτητα.

Για το ντιμπέιτ είχαν προκριθεί επτά από τους συνολικά οκτώ εναπομείναντες υποψηφίους. Πέρα από το φαβορί Μπέρνι Σάντερς, στην κούρσα παραμένουν ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρώην δήμαρχος του South Bend Πιτ Μπούτιτζετζ, η γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ, ο δισεκατομμυριούχος πρώην μάνατζερ Τομ Στέγιερ και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

«Ας κάνουμε μαθηματικά…»

Ο 38χρονος Μπούτιτζετζ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο Μπέρνι Σάντερς, δεν ελλοχεύει μόνον ο κίνδυνος επανεκλογής του Τραμπ αλλά να χάσουν οι Δημοκρατικοί τόσο την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και την ευκαιρία να ανακαταλάβουν τη Γερουσία από τους Ρεπουμπλικάνους. Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε και το σχέδιο Σάντερς για μια κρατική ασφάλιση υγείας για όλους τους Αμερικανούς, με τους αντιπάλους του να τονίζουν με μια φωνή ότι ο γερουσιαστής του Βερμόντ δεν μπορεί να εξηγήσει με κατανοητό τρόπο πώς θα χρηματοδοτήσει το μεγαλόπνοο όραμά του.

«Ας κάνουμε μαθηματικά. Κάποια στιγμή ο γερουσιαστής Σάντερς είπε ότι το πρόγραμμα υγείας του θα κοστίσει 40 τρις, μετά ήταν 30, μετά 17. […] Άλλη στιγμή είπε ότι δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το κόστος», είπε ο Μπούτιτζετζ.

Ο Σάντερς από την πλευρά του αντέτεινε ότι η μεγαλύτερη πλάνη συνίσταται στην εκτίμηση ότι ο ίδιος έχει ακραίες θέσεις. Το γεγονός ότι η δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λειτουργεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε πολλές άλλες χώρες τον επιβεβαιώνει, όπως επισήμανε.

Το μεγάλο στοίχημα του Μπάιντεν

Οι επικείμενες εκλογές στη Νότια Καρολίνα θεωρούνται το μεγάλο στοίχημα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν αφού μέχρι στιγμής η απήχηση που φαίνεται να έχει δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που είχε πυροδοτήσει η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Παρά τα 77 του χρόνια ο Μπάιντεν θεωρήθηκε στην αρχή ο φέρελπις των Δημοκρατικών. Σειρά από γκάφες κατά τη διάρκεια εμφανίσεών του το τελευταίο διάστημα τροφοδότησαν όμως με νέα επιχειρήματα εκείνους που εκτιμούν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν έχει πιθανότητες έναντι του Τραμπ. Η τελευταία που έκανε το γύρο του διαδικτύου προκαλώντας μάλιστα αρκετά χλευαστικά σχόλια ήταν όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νότια Καρολίνα παρουσίασε τον εαυτό του «ως υποψήφιο για τη Γερουσία», αντί για την προεδρία των ΗΠΑ.

Από τα βέλη των εσωκομματικών αντιπάλων του δεν γλίτωσε όμως για άλλη μια φορά και ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Μπλούμπεργκ. «Για τον Μπλούμπεργκ και άλλους δισεκατομμυριούχους τα πράγματα πάνε καλά στην οικονομία», τόνισε ο Σάντερς ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «δημοκρατικός σοσιαλιστής».

«Ακούω συνέχεια το όνομά μου απόψε… Απορώ γιατί… Ξέρετε, ο Πιτ (Μπούτιτζετζ) ανέφερε τι θέλουν οι Αμερικανοί. Θα σας πω, Πιτ και Τζο (Μπάιντεν), τι θέλουν οι Αμερικανοί. Δεν θέλουν τους υποψηφίους να τρέχουν σε δισεκατομμυριούχους για να παίρνουν λεφτά».

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afp, rtr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ