Η γαλλική κυβέρνηση δεν προτίθεται να περιμένει συναίνεση στο θέμα σε επίπεδο ΕΕ και κάνει το πρώτο βήμα. Αναμένει έσοδα της τάξης των 500 ευρώ. Διάσταση απόψεων σημειώνεται με τη Γερμανία.H Γαλλία, υπό την πίεση του κλίματος που έχουν δημιουργήσει τα «κίτρινα γιλέκα», που διαδήλωσαν για άλλη μια φορά χθες με την ίδια μαχητικότητα σε ολόκληρη τη χώρα, θέλει να προπορευτεί στο φορολογικό πόλεμο κατά των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων με ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη, όπως το Facebook και η Amazon, εν αναμονή μιας γενικότερης απόφασης σε επίπεδο των 27. Εκεί υπάρχουν ακόμη πολλές αντιστάσεις.

500 εκ. ευρώ από το νέο φόρο

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην εφημερίδα «Journal du Dimanche», ένα ειδικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή μέσα στο Φεβρουάριο. Η προτεινόμενη φορολογία θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με παγκόσμιο τζίρο ύψους 750 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. στη Γαλλία. «Εάν δεν πληρούνται τα δυο αυτά κριτήρια, δεν θα φορολογούνται» δήλωσε ο υπουργός. Η φορολόγηση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019, το δε ποσοστό θα διαμορφώνεται ανάλογα με το τζίρο και ορίσθηκε ως ανώτατο όριο το 5%.

Ο υπουργός υπολογίζει ότι ο φόρος αυτός θα δώσει φέτος στην κυβέρνηση ποσό που υπολογίζεται στα 500 εκ. ευρώ. Δήλωσε μάλιστα ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσπάθειες του Πιερ Μοσκοβισί για μια ευρωπαϊκή συμφωνία, ελπίζει ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τους δισταγμούς της Γερμανίας και τις αντιρρήσεις από την Ιρλανδία, Δανία και Σουηδία, ακόμα και για ένα φόρο του 3%.

Εν μέσω της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων» και 4 μήνες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές, η Γαλλία προχωρά σε ένα μέτρο που έχει προ πολλού υποσχεθεί ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δεν φαίνεται να περιμένει την επίτευξη συναίνεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ