Παρότι η ίδια διατείνεται ότι είναι καλά στην υγεία της, το τρίτο περιστατικό τρέμουλου σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων εντείνει τις εικοτολογίες για την πραγματική κατάσταση της υγείας της Άγκελα Μέρκελ.Εντείνεται η ανησυχία για την πραγματική κατάσταση της υγείας της γερμανίδας καγκελαρίου. Χθες Τετάρτη η Άγκελα Μέρκελ εθεάθη για τρίτη φορά να τρέμει σε δημόσια εμφάνισή της. Το νέο περιστατικό σημειώθηκε την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων κατά την υποδοχή του φινλανδού πρωθυπουργού Άντι Ρίνε στο Βερολίνο. Αυτό είναι και το κοινό στοιχείο με τα δυο πρώτα περιστατικά: το τρέμουλο καταγράφεται κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων όταν πρέπει να μείνει για λίγα λεπτά όρθια και ακίνητη στη θέση της.

Προκειμένου να αποφευχθεί, πιθανότατα, νέο περιστατικό, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι και κατά την επίσημη υποδοχή της δανής πρωθυπουργού Φρέντερικσεν στην καγκελαρία, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων έγινε με τις δυο πολιτικούς καθήμενες.

Το χθεσινό συμβάν πάντως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο επαναφέρει το ερώτημα πόσο άρρωστη είναι τελικά η Μέρκελ. Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι το ζήτημα της υγείας της κάνει το γύρο του κόσμου. «Οι ισχυροί άνδρες του κόσμου, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, καταγράφουν επακριβώς τα περιστατικά. Το να δείχνεις δημοσίως αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά υποθήκη όταν κληθείς να διαπραγματευτείς σκληρά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή», αναφέρει μακροσκελής ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Μέρκελ: Είμαι καλά

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως σημειώνεται, αρκετοί προκάτοχοί της αποσιώπησαν ή και απέκρυψαν συνειδητά ασθένειές τους. Η ίδια πάντως διαβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία της, αν και οι δηλώσεις της αφήνουν αρκετά περιθώρια εικασιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η καγκελάριος είπε χθες ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «φάση επεξεργασίας» του πρώτου περιστατικού προ τριών εβδομάδων, το οποίο η ίδια είχε αποδώσει σε αφυδάτωση. «Προφανώς η φάση αυτή», είπε, «δεν έχει ολοκληρωθεί τελείως. Υπάρχει όμως πρόοδος. Και καταρχήν πρέπει να ζήσω με αυτό», είπε χαρακτηριστικά, σαν να προδικάζει και νέο περιστατικό.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας της, η Άγκελα Μέρκελ απάντησε με μάλλον ασυνήθιστο τρόπο. «Πιστεύω ότι είπα αρκετά σήμερα επ΄ αυτού. Και νομίζω ότι η δήλωσή μου ότι είμαι καλά μπορεί να γίνει αποδεκτή». Και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι «έτσι όπως ήρθε (το τρέμουλο), έτσι θα φύγει κάποια μέρα». Επιχειρώντας την ίδια ώρα να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία για το αν είναι σε θέση να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά της, η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «κατά τα λοιπά είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι μπορώ να αποδώσω πλήρως».

Μακροχρόνια υπερκόπωση;

Μια εβδομάδα πριν τα 65α γενέθλια της όμως (17 Ιουλίου) εντείνεται στη Γερμανία η φημολογία για τα πραγματικά αίτια του τρέμουλου. Η Άγκελα Μέρκελ διετέλεσε πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης για 18 συναπτά έτη ενώ συμπληρώνει σχεδόν 14 χρόνια στην καγκελαρία. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα απείχε σπανίως από τα καθήκοντά της λόγω ασθένειας. Σε διαπραγματευτικούς μαραθώνιους στις Βρυξέλλες, κυρίως κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η Μέρκελ εντυπωσίαζε συχνά τους ευρωπαίους εταίρους με τις αντοχές της.

Το ερώτημα που θέτουν πλέον ανοιχτά γερμανοί αναλυτές είναι εάν η καγκελάριος θα μπορέσει -όπως πάντα υποστήριζε ότι σχεδίαζε- να επιλέξει αυτοβούλως την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση. Η ίδια είχε πει προ 20ετίας σε φωτογράφο ότι ελπίζει να μην εγκαταλείψει την πολιτική σαν «μισοτελειωμένο ερείπιο». Η περίεργη ασθένειά της όμως γεννά το εύλογο ερώτημα εάν τελικά τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ πιο κοπιαστικά απ΄ όσο παραδέχεται.

Πάντως, όπως σημειώνει το dpa, το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν η τρίτη, αλλά η συνολικά τέταρτη φορά που η καγκελάριος εθεάθη να τρέμει στο πλαίσιο δημόσιας εμφάνισής της. Η πρώτη ήταν το 2017 κατά τη διάρκεια υποδοχής της στην Πόλη του Μεξικού από τον τότε πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Γ. Μπλανκ / Μ. Κάπελερ / Μ. Φίσερ (dpa)

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ