Νέες αστυνομικές έφοδοι χθες στη Γερμανία. Μεταξύ των συλληφθέντων «Πολιτών του Ράιχ» εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας στρατιωτικός. Πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της οργάνωσης.Βαυαρία, Σαξονία, Κάτω Σαξονία, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ελβετία. Οι αστυνομικές έρευνες, οι έφοδοι και οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», που έχει χαρακτηριστεί ήδη τρομοκρατική από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, συνεχίζονται ανά τη Γερμανία. Πέντε οι νέες συλλήψεις χθες, Τετάρτη, σε μια νέα διευρυμένη αστυνομική επιχείρηση. Μάλιστα γίνεται ήδη λόγος στα γερμανικά μέσα για εν ενεργεία αστυνομικούς και έναν στρατιωτικό μεταξύ των συλληφθέντων.

Έγιναν έφοδοι σε τουλάχιστον δώδεκα κατοικίες, εντοπίστηκαν όπλα, όπως και στον πρώτο γύρο μαζικών εφόδων και συλλήψεων τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο Ρόιτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης ένας οπλισμένος άνδρας περίμενε τους αστυνομικούς με όπλο μεγάλου διαμετρήματος στο σαλόνι του. Άνοιξε πυρ και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό της ειδικής μονάδας δράσης.

«Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πόσο επικίνδυνοι είναι οι ‘Πολίτες του Ράιχ’» σύμφωνα με τον Γερμανό υπ. Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν. «Πρέπει να αφοπλιστούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής, από τον περασμένο Δεκέμβριο και την πρωτοφανούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, έχουν συλληφθεί και τελούν υπό κράτηση συνολικά 25 άτομα. Μεταξύ αυτών και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ο αυτοαποκαλούμενος «Διάδοχος του Θρόνου» του Ράιχ, Πρίγκιπας Ερρίκος 13ος.Στη λίστα των συλληφθέντων βρίσκονται επίσης απόστρατοι, οπαδοί θεωριών συνωμοσίας, αρνητές της πανδημίας, ακροδεξιοί και μια πρώην δικαστικός και μέλος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Χιλιάδες μέλη σε όλη τη Γερμανία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» υπολογίζονται σε 23.000 σε όλη τη Γερμανία -κάποιοι ζουν στην Αυστρία, την Ελβετία ή την Ιταλία. Δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ούτε τους συνταγματικούς θεσμούς της και επιδιώκουν την ανατροπή του γερμανικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος ακόμη και με χρήση βίας, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ πρόσφατα προειδοποίησε για αυξανόμενη απειλή χρήσης βίας από μέλη των «Πολιτών του Ράιχ.» Έντονο προβλήματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι πολλά μέλη της οργάνωσης βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με ποινές από τη γερμανική δικαιοσύνη, κατηγορούμενα για απόπειρες ανθρωποκτονίας. Σημαντική ήταν επίσης η αύξηση των τελεσθέντων αδικημάτων από «Πολίτες του Ράιχ» κατά τα έτη 2020 και 2021.

Ιδεολογία που νομιμοποιεί τη χρήση βίας

Η μαχητικότητα πάντως και η αυξανόμενη επιθετικότητα, που επιδεικνύουν μέλη των «Πολιτών του Ράιχ», σχετίζεται άμεσα με το ιδεολογικό τους υπόβαθρο, όπως αναφέρει στο γερμανικό πρόγραμμα της DW ο Τίμο Ράινφρανκ, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Amadeu Antonio, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών ενάντια στον δεξιό εξτρεμισμό.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό «η ιδεολογία τους είναι αυτή που νομιμοποιεί τη χρήση βίας» και μάλιστα με πολύ στοχευμένο τρόπο που βάλλει κατά της κρατικής τάξης αλλά και πολιτικών.

Aποκαλυπτικά είναι όμως και τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος σχετικά με την κατοχή όπλων. Από την έναρξη των αστυνομικών ερευνών και της παρακολούθησης των «Πολιτών του Ράιχ» το 2016 ανακλήθηκαν οι άδειες οπλοχρησίας σε τουλάχιστον 1.050 μέλη της οργάνωσης. Στα τέλη του 2021 περίπου 500 φερόμενα μέλη διατηρούσαν ωστόσο ακόμη όπλα στην κατοχή τους.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο (DW, tagesschau.de)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ