Μετά τη δηλητηρίαση Ναβάλνι οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Πόσο έγκυρα είναι τα αποτέλεσματα του τοξικολογικού εργαστηρίου του γερμανικού στρατού; Και ποιος ο ρόλος της Ρωσίας μέχρι τώρα στις έρευνες;«Απαγορεύεται η είσοδος χωρίς ειδική εξουσιοδότηση. Προσοχή! Χρήση πυροβόλων όπλων!». Το Ινστιτούτο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του γερμανικού στρατού είναι γνωστό με την περίεργη ονομασία «InstPharmToxBwInstitut». Βρίσκεται στο Μόναχο σε περιοχή υψίστης ασφαλείας, όπου απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφηση. Πάνω από 40 ειδικοί εργάζονται εδώ, πρόκειται για ένα από τα κορυφαία ιδρύματα τοξικολογίας στον κόσμο με εξειδίκευση στην ανάλυση χημικών πολέμου. Πρόκειται επίσης για ένα από τα 17 πιστοποιημένα διεθνώς εργαστήρια από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW).

Τα νέα της προηγούμενης εβδομάδας ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με την νευροτοξική ουσία Νόβιτσοκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο. Η χημική σύσταση του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ βασίζεται σε εστέρες του φωσφορικού οξέος και εντοπίζεται σε φυτοφάρμακα της ομάδας Ε605. Από τη μέρα της ανακοίνωσης της γερμανικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να διαδίδονται ποικίλες θεωρίες συνομωσίας αλλά και ψευδείς ειδήσεις.

Τι γνωρίζουν οι γερμανικές αρχές για τη νευροτοξική ουσία

Ειδικοί πάντως θεωρούν απίθανη μια συνεργασία των γερμανικών αρχών με τη ρωσική πλευρά στην αποδεικτική διαδικασία διότι θα έπρεπε αναγκαστικά να ανταλλάξουν μυστικές πληροφορίες για τις μεθόδους και εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γερμανικός στρατός. Πάντως το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί απολύτως ασφαλή τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου ινστιτούτου, οφείλεται στην εμπειρία των εμπειρογνωμώνων του γερμανικού στρατού στην έρευνα για την προστασία από τα χημικά όπλα. Σύμφωνα με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις το ινστιτούτου τοξικολογίας του γερμανικού στρατού «έχει κορυφαίο επιστημονικό ρόλο στη διάγνωση διαταραχών και προβλημάτων υγείας που προέρχονται από την έκθεση σε χημικά όπλα». Ως προς τις ειδικές μεθόδους και θεραπείες, το ίδιο ινστιτούτο είναι αρμόδιο για την ανάπτυξη αντιδότων και θεραπευτικών μεθόδων για τη δηλητηρίαση από νευροτοξικούς και δερματοξικούς παράγοντες.

Στο ινστιτούτο του Μονάχου αναλύθηκαν δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι καθώς και δείγματα από υλικά όπως ρούχα. Οι ειδικοί συνέκριναν στη συνέχεια τα δείγματα αυτά με στοιχεία που είχαν συλλεχθεί στη Γερμανία τη δεκαετία του ´90 στο πλαίσιο ενός «πολέμου» κατασκόπων μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως ανέφερε o Πάτρικ Σένσμπουργκ από το CDU στο περιθώριο συνάντησης μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για θέματα μυστικών υπηρεσιών, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν δείγματα Νόβιτσοκ σε διαφορετικές μορφές και έτσι είναι σε θέση να αποδείξουν ότι συγκεκριμένες ουσίες ανήκουν σε αυτή την χημική ομάδα. Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του προς την Welt, οι ρωσικές αρχές είναι εξαγριωμένες. Το γεγονός ότι τα δείγματα αυτά έχουν περιέλθει στην κατοχή δυτικών μυστικών υπηρεσιών προϋποθέτει και αντίστοιχη γνώση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Αναζητώντας τα αρχικά αποδεικτικά στοιχεία

Για τη γερμανική κυβέρνηση το «μπαλάκι» βρίσκεται ξεκάθαρα πλέον στη ρωσική πλευρά, δεδομένου ότι ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία στις 20 Αυγούστου στη Σιβηρία, όπου μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με την υποψία δηλητηρίασης. Σίγουρα και εκεί οι γιατροί διενήργησαν αμέσως εξετάσεις αίματος και ούρων. «Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, οι μάρτυρες, τα ίχνη υπάρχουν φυσικά και εκεί, στον τόπο του εγκλήματος, δηλαδή κάπου στη Σιβηρία», δήλωσε εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών. Όσο για τις ρωσικές κατηγορίες ότι η Γερμανία καθυστερεί επίτηδες την πορεία των ερευνών, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι απλώς παραπλανητικές διότι και η ίδια η Ρωσία θα βοηθούσε «εάν είχε την πρόθεση και το ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο». Κι όπως τονίζει κλείνοντας, ακριβώς επειδή ο Ναβάλνι νοσηλεύτηκε για δύο μέρες σε ρωσικό νοσοκομείο, τα κρίσιμα στοιχεία για τη διαλεύκανση της υπόθεσης βρίσκονται κατά βάση σε ρωσικά εδάφη.

Κάρστεν Χόφμαν, dpa

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ