Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Αμπάς από την καγκελαρία στο Βερολίνο για «50 Ολοκαυτώματα εις βάρος των Παλαιστινίων». Το «παίρνει πάνω του» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Κύμα αντιδράσεων στη Γερμανία, αλλά και διεθνώς, έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς χθες το απόγευμα στην καγκελαρία. Ο Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε ευθέως από το Βερολίνο το Ισραήλ ότι έχει διαπράξει «50 Ολοκαυτώματα» σε βάρος Παλαιστινίων, με αφορμή ερώτηση σχετικά με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επίθεση στην ομάδα του Ισραήλ από Παλαιστίνιους απαγωγείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Αμέσως μετά την απάντηση περί πολλαπλών ισραηλινών «Ολοκαυτωμάτων» σε βάρος Παλαιστινίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συντονιστής της συνέντευξης Στέφεν Χέμπεστραϊτ ολοκλήρωσε εσπευσμένα τη διαδικασία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να μην δίνει καμία απάντηση στα λεγόμενα του Αμπάς. Μόνο ο φωτογραφικός φακός, αμέσως μετά την επίμαχη συνέντευξη Τύπου απαθανάτισε οργισμένο τον Όλαφ Σολτς να προσπερνά τον Μαχμούντ Αμπάς στους διαδρόμους της καγκελαρίας.

Οργή Σολτς μέσω twitter και διά στόματος Χεμπεστράιτ

Λίγο αργότερα ήρθε η αντίδραση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς μέσω twitter δηλώνοντας «εξοργισμένος από τις αδιανόητες δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς». Όπως τόνισε: «Ειδικά για εμάς τους Γερμανούς, οποιαδήποτε σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος είναι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, είναι απαράδεκτη. Καταδικάζω κάθε προσπάθεια άρνησης των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος».

Από την πλευρά ο Στέφεν Χεμπεστράιτ, ήδη χθες ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι ο «Γερμανός καγκελάριος ήταν εξοργισμένος».

Επανέλαβε μάλιστα σήμερα στην κυβερνητική ενημέρωση ότι ο καγκελάριος «λυπάται» επειδή δεν μπόρεσε να παρέμβει μετά την δήλωση του Μαχμούντ Αμπάς ενώπιον των δημοσιογράφων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε μάλιστα ο ίδιος την ευθύνη, όπως είπε, για την κακή διαχείριση της συνέντευξης Τύπου. «Ήταν λάθος μου και αναλαμβάνω την ευθύνη γι αυτό»,ανέφερε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ χαρακτηριστικά.

Εξηγήσεις από τον Μαχμούντ Αμπάς

Από εκεί και πέρα ο Μαχμούντ Αμπάς, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, διευκρίνισε σήμερα ότι δεν είχε πρόθεση να αμφισβητήσει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων χαρακτηρίζοντάς το ως το «πιο αποτρόπαιο έγκλημα που έχει διαπραχθεί στην ιστορία». Θέλησε όμως, όπως σημειώνει, να καταδείξει και τα εγκλήματα των Ισραηλινών σε βάρος Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Γερμανίας, κάνει λόγο για βεβήλωση της μνήμης έξι εκατομμυρίων Εβραίων και συνολικά όλων των θυμάτων του ναζιστικού Ολοκαυτώματος. Έντονη κριτική άσκησαν και οι Χριστιανοδημοκράτες, με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς να επικρίνει έντονα τη στάση το Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε διακόψει τη συνέντευξη τύπου.

Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ απάντησε στις δηλώσεις του Μαχμούντ Αμπάς σημειώνοντας: «Το να κατηγορεί ο Μαχμούντ Αμπάς από γερμανικό έδαφος το Ισραήλ ότι διέπραξε ’50 Ολοκαυτώματα΄ δεν αποτελεί μόνο ηθικό όνειδος αλλά και τερατώδες ψέμα. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, συμπεριλαμβανομένων ενάμισι εκατομμυρίου παιδιών. Η ιστορία δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ». Αύριο αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία του Όλαφ Σολτς με τον Γιαΐρ Λαπίντ για το περιστατικό στην καγκελαρία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ