Στη Γερμανία (και όχι μόνο) οι καταναλωτές απεχθάνονται την αναμονή στην ουρά, όταν πηγαίνουν στο ταμείο για να πληρώσουν. Σύγχρονες λύσεις προσφέρουν τα smartphones, αλλά και νέα συστήματα ταχυπληρωμής.Οι έρευνες οδηγούν πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: αν κάτι απεχθάνεται ο Γερμανός καταναλωτής στην εμπειρία του shopping αυτό είναι η ορθοστασία στην ουρά, μέχρι να έρθει η σειρά του να πληρώσει. Μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου, όπως οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ REWE και GLOBUS ή τα καταστήματα ηλεκτρονικών SATURN, δηλώνουν ότι έχουν κηρύξει πόλεμο στις "ουρές των ταμείων". Αλλά τι μπορούν να κάνουν; Μία δυνατότητα είναι αυτή που προσφέρουν τα REWE, για παράδειγμα στη συνοικία Ρότενκιρχεν της Κολωνίας: εδώ ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει ο ίδιος, χωρίς να μεσολαβεί ταμείο ή πωλήτρια, τη στιγμή που τοποθετεί τα προϊόντα στο καλάθι ή στο καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ. Αυτό γίνεται είτε με ειδικό σκάνερ που διαθέτει το REWE στα ράφια του, είτε με το κινητό τηλέφωνο (smartphone) που έχει μαζί του ο πελάτης.

Από τεχνικής απόψεως, οι πρώτες δοκιμές πήγαν πολύ καλά, καλύτερα απ' ότι περίμεναν όλοι. Εάν ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται τον λογαριασμό για τα ψώνια που έκανε, αφού έχει πληρώσει σκανάροντας όλα τα προϊόντα, μπορεί να τον παραλάβει σε ειδικό ταμείο αυτοεξυπηρέτησης στην έξοδο. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι όμως να διαθέτει ο πελάτης την ειδική κάρτα μπόνους (payback) του σούπερ-μάρκετ. Η επικεφαλής του project στην αλυσίδα REWE, Γιούλια Φολκς, υποστηρίζει ότι "σκοπός είναι να μειωθεί η αναμονή για τους πελάτες μας". Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του λιανεμπορίου στη Γερμανία, το 58% των ερωτηθέντων λέει ότι εκνευρίζεται με τη συνεχή αναμονή στις ουρές. Δύο στους τρεις λένε μάλιστα ότι έχουν φύγει από ένα κατάστημα ή σούπερ-μάρκετ, μόνο και μόνο γιατί δεν ήθελαν να περιμένουν στην ουρά.

"Πληρώνετε στο ράφι"

Από τα τέλη του 2018 η αλυσίδα ηλεκτρονικών SATURN προσφέρει δοκιμαστικά στο υποκατάστημά της στο κέντρο του Αμβούργου μία δυνατότητα πληρωμής απευθείας στο ράφι για 100.000 προϊόντα- είτε με πιστωτική κάρτα, είτε μέσω PayPal. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης θα πρέπει να περάσει τελικά από κάποιο ταμείο, προκειμένου να αφαιρεθούν οι αντικλεπτικές ετικέτες από τα προϊόντα που έχει αγοράσει. Παρά ταύτα, ο κόσμος ανταποκρίνεται στη νέα δυνατότητα άμεσης πληρωμής, υποστηρίζει εκπρόσωπος της επιχείρησης. Γι αυτό μάλιστα, προσθέτει, η SATURN θα παρατείνει για ακόμη τρεις μήνες το δοκιμαστικό project.

Η ανταγωνίστρια εταιρία Globus έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα, δηλαδή στη μαζική εφαρμογή. Σε 30 από τα συνολικά 47 καταστήματά της στη Γερμανία, ο πελάτης μπορεί ήδη να πληρώσει στο ράφι. "Με το νέο σύστημα πληρωμής οι ουρές στα ταμεία ανήκουν οριστικά στο παρελθόν" διατείνεται η Globus στην ιστοσελίδα της, διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου για τον καταναλωτή. Ο Φρανκ Χορστ από το Ινστιτούτο Ερευνών για το Λιανικό εμπόριο (EHI) με έδρα την Κολωνία, εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του 2019 τουλάχιστον 800 σημεία λιανικής πώλησης σε όλη τη Γερμανία θα έχουν υιοθετήσει το συγκεκριμένο σύστημα άμεσης πληρωμής.

Ενδοιασμοί στον καταναλωτή;

Σε σύγκριση πάντως με άλλες χώρες, η Γερμανία δεν έχει προχωρήσει στο αποκαλούμενο self-scanning τόσο πολύ, όσο θα επέτρεπαν οι τεχνικές δυνατότητες. Αυτό οφείλεται μάλλον στον ίδιο τον καταναλωτή που, αν και δηλώνει αγανακτισμένος με τις ουρές στα ταμεία, δεν έχει ακόμη εξοικειωθεί με τα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης και γενικότερα με τη σύγχρονη τεχνολογία ταχυπληρωμής. Για παράδειγμα, το σούπερ-μάρκετ της REWE στο κέντρο της Κολωνίας καταγράφει περίπου εκατό πελάτες που πληρώνουν "στο ράφι" το Σάββατο ή την Κυριακή, αλλά τις καθημερινές ο αριθμός των πελατών που εμπιστεύονται τη νέα τεχνολογία είναι αισθητά μικρότερος. "Οι τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν. Πρέπει όμως να τις αποδεχθεί και ο καταναλωτής", δηλώνει εκπρόσωπος της REWE.

Έριχ Ράιμαν, dpa

Eπιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ