Πορτραίτα επιτυχημένων Ελλήνων στη Γερμανία. Ανθρώπινες και επαγγελματικές ιστορίες. Σήμερα ο Πάνος Ρέτσος, ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της Μπάγερ Λεβερκούζεν.«Πιστεύω ότι από τη νοοτροπία ξεκινάνε όλα», σχολίασε ο Πάνος Ρέτσος συνοψίζοντας τους λόγους της επιτυχίας του γερμανικού ποδοσφαίρου. Ο πολλά υποσχόμενος 19χρονος αμυντικός, που αγωνίζεται από το περασμένο καλοκαίρι στα γερμανικά γήπεδα με τη φανέλα της Μπάγερ Λεβερκούζεν, μίλησε στην DW για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Bundesliga, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά του για το μέλλον, την Εθνική Ελλάδας και τα πράγματα που του λείπουν μακριά από την πατρίδα.

«Οι Έλληνες δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι ως προς την ποιότητα. Απλώς εδώ στη Γερμανία είναι όλα πιο προγραμματισμένα», παρατήρησε όταν του ζητήσαμε να κάνει μια σύγκριση με την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της Bundesliga, στάθηκε ιδιαίτερα στις ευκαιρίες που δίνουν οι ομάδες σε νεαρούς παίκτες να αγωνιστούν. Παίκτες 17 και 18 ετών συλλέγουν τις πρώτες τους εμπειρίες στο κορυφαίο επίπεδο. Μπορεί να μην είναι «έτοιμοι παίκτες», όπως είπε, αλλά τους θεωρούν «έτοιμους να αγωνιστούν», να κάνουν το ξεκίνημά τους. Αυτό «είναι κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα και τα παιδιά 17-18 ετών θεωρούνται ακόμη ταλέντα, παίζουν στις μικρές ομάδες και ξεκινούν να παίζουν μετά τα 20-21, αλλά πιστεύω ότι τότε είναι λίγο αργά».

Ο ίδιος πάντως πήρε από νωρίς τις ευκαιρίες του στην Ελλάδα. Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στη Νότια Αφρική και σε ηλικία ενός έτους μετακόμισε με την οικογένειά του στην πατρίδα. Ο πατέρας του τον ώθησε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και όλα ξεκίνησαν «σαν πλάκα», μας είπε. Παιδιά και γονείς παίζανε μαζί σε ένα απλό γήπεδο που «δεν είχε χόρτο», δεν ήταν καν ποδοσφαιρικό. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Θύελλα Αγίου Δημητρίου και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον Ολυμπιακό, κατορθώνοντας μάλιστα να γίνει ο πιο νεαρός αρχηγός στην ιστορία της ομάδας. Μετά από μόλις έναν χρόνο επαγγελματικής καριέρας μπήκε στο στόχαστρο της Λεβερκούζεν, η οποία δαπάνησε 17,5 εκ. ευρώ για τον κάνει δικό της.

Το νέο σπίτι και η νοσταλγία για την πατρίδα

Οι εμφανίσεις του πολυσύνθετου αμυντικού στον πρώτο γύρο της Bundesliga έχουν δικαιώσει απόλυτα τις υψηλές προσδοκίες αλλά και το κόστος της μεταγραφής. Τον ρωτήσαμε αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν του προκαλούν επιπλέον πίεση. «Εντάξει, είναι τρομερό να ακούς ότι μια ομάδα δίνει τόσο πολλά λεφτά, ειδικά όταν έχεις παίξει μόνο έναν χρόνο επαγγελματικά», ομολογεί. «Αλλά από εκεί και πέρα μου δίνει κίνητρο να παίξω, να αγωνιστώ και προχωρήσω τόσο στην καριέρα μου όσο και στη ζωή μου. Γιατί όταν έρχεσαι σε μια άλλη χώρα δεν αναπτύσσεσαι μόνο σαν άνθρωπος μέσω του ποδοσφαίρου, αναπτύσσεσαι και κοινωνικά, γνωρίζεις άλλα πράγματα, μαθαίνεις νέες γλώσσες. Οπότε είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο για μένα και είμαι πολύ χαρούμενος».

Του ζητήσαμε τη γνώμη του για τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για μεταγραφές και αμοιβές ποδοσφαιριστών. «Δεν ξέρω αν είμαι αρμόδιος να το κρίνω αυτό», απάντησε διστακτικά. Για να προσθέσει τελικά: «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο», αν σκεφθεί κανείς ότι «άνθρωποι πεινάνε, δεν έχουν λεφτά να κάνουν τα απαραίτητα».

Στη Γερμανία υπάρχουν ιδανικές συνθήκες για να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπά και να αφιερώνει ακόμη περισσότερες ώρες κάθε μέρα, όπως είπε. Ωστόσο δεν παύει να νοσταλγεί κάποια πράγματα από την Ελλάδα. «Μου λείπουν οι φίλοι μου, μου λείπει η οικογένειά μου και μου λείπει πάρα πολύ και ο καιρός».

«Θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου»

Aν και μόλις 19 ετών, είναι ήδη μέλος της Εθνικής Ελλάδας. Το να φοράς τη φανέλα με το εθνόσημο «είναι το πιο σπουδαίο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή», τόνισε μιλώντας με συγκίνηση για το ντεμπούτο του ως διεθνής τον Αύγουστο του 2017 στο Καραϊσκάκη. «Όταν παίζεις για τη χώρα σου είναι άλλο συναίσθημα, δίνεις ακόμη περισσότερα πράγματα», σχολίασε ο Πάνος Ρέτσος, ο οποίος θα ήθελε να επαναλάβει τον άθλο της κατάκτησης του Euro 2004. «Μετά από χρόνια ή και στο επόμενο Euro (…) να καταφέρουμε να πάρουμε ένα τρόπαιο. Αυτό είναι το μεγάλο μου όνειρο».

Έχει όμως κι άλλα όνειρα. Όπως το να κατακτήσει μια κορυφαία ατομική διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί να βάζει ομολογουμένως πολύ ψηλά τον πήχη, ωστόσο δεν μοιάζει καθόλου υπερφίαλος. Αντίθετα εκπέμπει νηφαλιότητα και απρόσμενη ωριμότητα για την ηλικία του. Όπως μας εξήγησε, «στην ουσία γι’ αυτό παίζεις ποδόσφαιρο. Για να κερδίσεις κάποια πράγματα και να βάζεις μεγάλους στόχους. Γιατί αν βάζεις μικρούς στόχους ποτέ δεν θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Εγώ θέλω να ξεπεράσω τον εαυτό μου, να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω και από εκεί και πέρα θα είμαι πολύ ευτυχισμένος».

Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ