“Επίσης, θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για το τεράστιο επίτευγμα να είναι μία από τις δέκα χώρες με την καλύτερη απόδοση στην επιχειρηματικότητα στον κόσμο, όπως καταγράφεται στο doing business report. Αυτά είναι πολύ καλά νέα όπως είπε και ο Υπουργός και ένα μεγάλο επίτευγμα”. Αυτά ανάμεσα σε άλλα δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Horst Reichenbach, στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Το κείμενο των δηλώσεων και των δύο ανδρών έχει ως εξής:

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε σήμερα μια μακρά και χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Ράιχενμπαχ και το επιτελείο της Task Force για την Ελλάδα, σε σχέση με τα ζητήματα της ρευστότητας. Το ζήτημα της ρευστότητας είναι παραπάνω από σημαντικό. Είναι προϋπόθεση για τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Είδαμε κατ” αρχήν το επίπεδο λειτουργίας των διαφόρων εργαλείων που έχει το κράτος στη διάθεσή του. Το ΕΣΠΑ, στο οποίο όπως ξέρετε υπάρχουν δυσκολίες, αλλά προσπαθούμε να τις ξεπερνάμε κάθε μέρα. Είναι σημαντικό ότι είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απορροφήσεων.
Το ΕΤΕΑΝ, όπου το Νοέμβριο έχει δεσμευτεί η νέα Διοίκηση ότι θα παρουσιάσει συνολικά ένα πακέτο ιδεών για την απεμπλοκή των προγραμμάτων. Την κοινοτική πρωτοβουλία JEREMIE για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την ιδέα της ελληνικής Κυβέρνησης για τη σύσταση ενός αναπτυξιακού Ταμείου για την Ελλάδα. Ιδέα, με την οποία η Task Force συμφωνεί και ιδέα που θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να την προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Συζητήσαμε επίσης και για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και αυτή την ώρα γίνονται συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και πιστεύουμε ότι αν υπάρξει –όπως είμαστε βέβαιοι- καλή θέληση και από την πλευρά της ΕΤΕπ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να έχουμε θετικά νέα. Όχι με την έννοια απλά και μόνο των συμφωνιών, αλλά και με την έννοια της παροχής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Θέλω όμως να σταθώ και σε ένα άλλο σημείο. Μόλις ανακοινώθηκε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το «Doing Business Report» όπως λέγεται, η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα.
Σήμερα έχουμε το πρώτο θετικό νέο για την ελληνική οικονομία μετά από πολύ καιρό. Στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα ανεβαίνει από την 100η θέση στην 78η θέση σε μια χρονιά. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταδοθεί παγκοσμίως. Και θέλω να ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μηνύματα. Αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε έγινε από εμένα. Έγινε από τους προκατόχους μου. Βασίζεται σε δουλειά στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στις αδειοδοτήσεις και τα λοιπά, που οδήγησε τελικά στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς ως προς την ανταγωνιστικότητα. Η δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Η προσπάθεια αυτή έγινε μέχρι σήμερα με τη στήριξη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα γίνει με τον ίδιο τρόπο και με τη στήριξη θέλω να πιστεύω της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Θέλω να σημειώσω ότι για να φτάσουμε στη βελτίωση αυτή, που είναι θετικό μήνυμα για τις αγορές και τους επενδυτές, προηγήθηκαν μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα:
απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων,
νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας,
απελευθέρωση επαγγελμάτων, που ξέρετε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια,
άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα,
καινούργια νομοθεσία για τη σύσταση εταιρειών μέσω του γενικού εμπορικού μητρώου και λοιπά.
Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται από αυτή την Κυβέρνηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά τις εκλογές.
Παραδείγματα:
Ö         Απλοποιήσαμε την αγορανομική νομοθεσία και εκσυγχρονίζουμε τον αγορανομικό Κώδικα,
Ö         Υπογράψαμε από την ελληνική πλευρά σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς,
Ö         Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της διαδικασίας, τη συζήτηση δηλαδή με τους αρμόδιους φορείς, για τα λεγόμενα εμπόδια εισόδου στην επιχειρηματικότητα,
Ö         Αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς στα καύσιμα και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα,
Ö         Βλέπουμε τα προβλήματα στη λιανική και μέσα στην εβδομάδα ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Σκορδάς θα ανακοινώσει και πρόσθετα μέτρα για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς,
Ö         Παρουσιάσαμε το νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Έχουμε στείλει αυτές τις μέρες μια σειρά διατάγματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απλοποίηση της αδειοδότησης επαγγελμάτων,
Ö         προωθούμε το εθνικό σχέδιο διευκόλυνσης των εξαγωγών και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περαιτέρω συγκεκριμένες ανακοινώσεις και για τις εξαγωγές,
Ö         Παρουσιάσαμε το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων και
Ö         προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας έτσι ώστε με μια από κοινού μελέτη, να εντοπίσουμε τομείς όπου μπορούν να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε η Ελλάδα να ανέβει ακόμη περισσότερο στη διεθνή κατάταξη και να γίνει φυσικά με αυτό τον τρόπο ελκυστική για επενδύσεις.
Προσπαθούμε να κάνουμε μια δουλειά με σύστημα, βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία και στην κοινή λογική. Το γεγονός ότι σήμερα, μετά από πολύ καιρό, έχουμε ένα θετικό νέο, που αναμφίβολα θα αναγνωριστεί από τις αγορές και τους επενδυτές, έρχεται να αποδείξει ότι αυτή η χώρα δεν είναι χαμένη υπόθεση.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρει να μάχεται και στο τέλος να νικάει.

Χ. ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ: Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Υπουργέ για την ευκαιρία που μας δόθηκε σήμερα να συζητήσουμε τα πιεστικά προβλήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Μπορώ κι εγώ να επιβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις Ελληνικές Αρχές, για να βρουν τις λύσεις για να ξεπεραστεί το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα. Και η Task force για την Ελλάδα κάνει πολλές δράσεις, ώστε οι προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να φέρουν αποτελέσματα και καρπούς.
Να πω επίσης ότι ο Επίτροπος Χαν ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα αυτό, για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση ρευστότητας. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση και η Επιτροπή είναι πολύ ικανοποιημένη που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτού του ζητήματος .
Επίσης, θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για το τεράστιο επίτευγμα να είναι μία από τις δέκα χώρες με την καλύτερη απόδοση στην επιχειρηματικότητα στον κόσμο, όπως καταγράφεται στο doing business report. Αυτά είναι πολύ καλά νέα όπως είπε και ο Υπουργός και ένα μεγάλο επίτευγμα.
Η Τask force είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία και να πετύχει ανάλογα επιτεύγματα την επόμενη χρονιά.
Ήταν πολύ μεγάλο το βήμα το ότι ανέβηκε 22 θέσεις στην κατάταξη από την 100η στην 78η η Ελλάδα, αλλά σίγουρα για να φτάσει από την 78η μέχρι την 1η θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα κι εμείς σε αυτό θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα.
Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την περασμένη εβδομάδα που είχε έρθει ο Επίτροπος ο κ. Χαν είχε θέσει το ζήτημα του ΕΣΠΑ και μάλιστα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος των 3,7 δις ουσιαστικά λέγοντας ότι τα 3 δις πρόκειται να χαθούν.
Αφενός το ερώτημά μου είναι αν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο κ. Υπουργέ, δεύτερον αν όντως δεν τον πετύχουμε με αυτά τα 3 δις τι γίνεται, χάνονται, πάνε για μετά; Κι ένα τρίτο ερώτημα, αν συζητήθηκε το ζήτημα της ρύθμισης των δανείων στο πλαίσιο της ρευστότητας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το δεύτερο θέμα δε συζητήθηκε. Στο πρώτο θέμα, είχα δώσει συνέντευξη για το ΕΣΠΑ μία εβδομάδα περίπου πριν έρθει ο κ. Χαν. Δεν είχα παρουσιάσει διαφορετικά στοιχεία. Είχα πει ότι τα προβλήματα είναι δεδομένα, προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε, είμαστε πάνω από το μέσο όρο των απορροφήσεων, αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι και θέλουμε να επιταχύνουμε την απορρόφηση των προγραμμάτων.
Τώρα, κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων δεν υφίσταται. Το σημείωσε και ο κ. Χαν. Έχει τεθεί ένας στόχος απλώς σε συνεργασία με την Commission από την αρχή της χρονιάς για απορρόφηση 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από την Ελλάδα.
Είπα ότι στο πρώτο εξάμηνο, το επαναλαμβάνω και σήμερα, είχαμε μια υστέρηση σε σχέση με αυτό το στόχο, διότι για το πρώτο εξάμηνο ο στόχος ήταν 1,2 δισ. και λόγω και των αλλεπάλληλων εκλογών μπορέσαμε και απορροφήσαμε μόνο 700. Προσπαθούμε να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Σημείωσα πριν από μερικές μέρες, το τονίζω και σήμερα: Υπάρχουν δυο διαφορετικές απόψεις στις υπηρεσίες. Πράγματι, κάποιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Κάποιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί. Εν πάση περιπτώσει κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν είμαστε εδώ τόσο για να προφητεύουμε, όσο για να κάνουμε τη δουλειά μας και αυτό είναι που επιχειρούμε να κάνουμε, επιταχύνοντας ακριβώς τις διαδικασίες.
Και χθες μόλις έφυγε η σχετική εγκύκλιος που απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους, επιχειρώντας να κόψουμε δρόμο και να πάμε πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να κάνω μια ερώτηση στον κ. Ράιχενμπαχ. Ο Επίτροπος Χαν την περασμένη εβδομάδα δήλωσε απογοητευμένος αναφορικά με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο ζήτημα της ρευστότητας, διότι γίνεται πολλή κουβέντα γι΄ αυτό το θέμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει καθόλου χρήμα στην αγορά.
Και είπε μάλιστα ότι ένα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα κάνει όταν επιστρέψει στις Βρυξέλες θα είναι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εσείς συμμερίζεστε την ανησυχία του και φαντάζομαι σας έχει απασχολήσει το θέμα, έχετε καταλήξει για ποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις;

Χ. ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ: Φυσικά και συμμεριζόμαστε κι εμείς αυτή την ανησυχία. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά. Στο Ταμείο Jeremie έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ιδίως αφότου επετράπη η χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης. Από τότε διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση του ποσοστού απορρόφησης. Αντίστοιχα, ελπίζω ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΤΕΑΝ, προκειμένου επίσης να επιτραπεί η χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης, θα συμβεί το ίδιο.
Και τέλος, για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: έχουν γίνει συζητήσεις για τις εγγυήσεις που έχει παράσχει το Ελληνικό Κράτος και πολύ σύντομα θα έχουμε κάποια αποτελέσματα. Μέρος αυτών των συζητήσεων αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργού των Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Χ. ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ: Ναι διότι το θέμα αυτό των εγγυήσεων που παρέχει η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι κάτι που αφορά τον Υπουργό Οικονομικών. Οι αρμοδιότητες μοιράζονται μεταξύ του υπουργού Οικονομικών για τις κρατικές εγγυήσεις και του υπουργού Ανάπτυξης για τα έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Responsibility υπό την έννοια της αρμοδιότητος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ευθύνη για την καθυστέρηση που βλέπουμε  είναι τελικά από την πλευρά της Ελλάδας ή από την πλευρά δεύτερων σκέψεων ή ολιγωρίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Για ποιο λόγο δηλαδή βλέπουμε τελικά αυτή την καθυστέρηση ενώ έχει υπογραφεί από το Μάρτιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως δεν έχουμε δώσει  τις εγγυήσεις εμείς ακόμα για να εκταμιευθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;

Χ. ΡΑΙΧΕΝΜΠΑΧ: Δεν είναι ο ρόλος μου να κρίνω πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πάντως εμείς σαν Task Force συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις ώστε να μπορέσουν οι δυο πλευρές να συνεργαστούν και να βρεθούν λύσεις για προγράμματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά και προγράμματα για τα οποία πρόκειται να υπάρξει συμφωνία ει δυνατόν πριν το τέλος του χρόνου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το εξηγήσουμε για, να είναι σαφές: Υπήρξε μια τοποθέτηση του κ. Ράιχενμπαχ από την αρχή. Είπε ότι μοιράζεται απολύτως τη θέση του κ. Χαν. Δεύτερον, δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε, ούτε ο κ. Ράιχενμπαχ ούτε εγώ, κανέναν. Πάμε να λύσουμε προβλήματα. Και αυτή την ώρα έχουμε μια συμφωνία σε σχέση με το λεγόμενο state guarantee πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία πρέπει να καταστεί λειτουργική.
Γίνονται διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και σας είπα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,  πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θέλω να πιστεύω ότι θα  έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα, όχι στο επίπεδο απλά και μόνο των συμφωνιών, αλλά στο επίπεδο της διοχέτευσης χρήματος στην αγορά. Σε αυτή  τη φάση είμαστε. Νομίζω η υπερδραματοποίηση της υπόθεσης δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα την Ελλάδα.
Καταλαβαίνετε ότι διαπραγματευόμαστε σας είπα σε τεχνικό επίπεδο και η αποδοχή όλων των όρων ή όποιων όρων ακρίτως, ενδεχομένως  θα ήταν επιβλαβής. Αυτήν την έννοια έχει η διαπραγμάτευση. Με την ίδια ειλικρίνεια που σας λέω αυτό, με την ίδια ειλικρίνεια σας λέω ότι είμαι αισιόδοξος, θα βρεθεί μια λύση.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ