Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης μπαίνει η Ελλάδα με την έγκριση της τελευταίας δόσης. H τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, ανέφερε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε χθες την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του ελληνικού προγράμματος, ύψος 6,7 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και της έγκρισής της από εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Από το παραπάνω ποσό αύριο θα σταλούν στην Ελλάδα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί μετά την 1η Μαΐου.

Ειδικότερα, από τα 5,7 δισ. ευρώ που θα δοθούν αύριο τα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση δανειακών αναγκών της χώρας, 500 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για την δημιουργία του «μαξιλαριού», το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η εκταμίευση του πρώτου δισεκατομμυρίου ευρώ εξαρτάται από την πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματός της σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Για αυτό θα χρειαστεί νέα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του EΜΣ.

Αναγνώριση της «σκληρής δουλειάς» από τον Κλάους Ρέγκλινγκ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ η σημερινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων.

Αυτές περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, υπό τον όρο ότι και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Την σημερινή απόφαση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο με δήλωσή του στο twitter, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της δόσης θα εισέλθει στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά είναι καλά νέα, ανέφερε.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ