Στάση αναμονής τηρεί η ιταλική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Παγώνει προς το παρόν το διάταγμα για κάτασχεση πλοίων ΜΚΟ.Oι υψηλοί τόνοι της κυβέρνησης Μελόνι στο μεταναστευτικό, τουλάχιστο στην φάση αυτή, άρχισαν να πέφτουν. Σύμφωνα με τα όσα γράφει σήμερα ο Τύπος, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης, προς το παρόν δεν θα εκδώσει διάταγμα για κατάσχεση των πλοίων ΜΚΟ που φτάνουν στα ιταλικά λιμάνια.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ιταλίας, τηρεί στάση αναμονής. Με στόχο να εξακριβώσει αν θα υπάρξει τελικά συμφωνία που να οδηγήσει σε έγκριση ενός κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ και πώς θα εξελιχθεί η όλη υπόθεση των μετεγκαταστάσεων. Έως τώρα δηλαδή δεν υπερίσχυσε η σκληρή γραμμή του γραμματέα της Λέγκα και υπουργού Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι.

Όπως γράφει σήμερα, όμως, η εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι στην φάση αυτή, η Ιταλία δεν αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης με μετανάστες και πρόσφυγες και ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό του πλοίου Ocean Viking ελήφθη κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.

Μελόνι: «Δεν θα μας πλήξουν οι 10 πληγές των Φαραώ»

«Με το Παρίσι συνεχίζουμε τον διάλογο, ζητάμε μόνον να μας σέβονται και να σεβόμαστε τους εταίρους μας. Δεν θα μας πλήξουν οι 10 πληγές των Φαραώ», δήλωσε η Μελόνι. Αλλά στο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση διαμηνύει στην Ρώμη ότι αν δεν κρατήσει ανοικτά τα λιμάνια της, οι συμφωνίες για μετεγκαταστάσεις και για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα παγώσουν.

Σε ότι αφορά, δε, τις κυβερνητικές ισορροπίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Φόρτσα Ιτάλια εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο «Καβαλιέρε» θεωρεί ότι το κόμμα του δεν μετρά όσο θα έπρεπε στην καθοριστική φάση της λήψης αποφάσεων. Δεν είναι τυχαίο το ότι αποφάσισε να μην στείλει δικό του εκπρόσωπο στην παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού και δεν αποκλείεται η όλη συνεργασία του την Τζόρτζια Μελόνι,να λήξει αρκετά σύντομα.

Η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας και νέα πρωθυπουργός της χώρας έχει καταλάβει, φυσικά, ότι η συνεργασία με τον μεγιστάνα και πρώην πρωθυπουργό είναι κάθε άλλο παρά απρόσκοπτη και στην φάση αυτή άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον Κάρλο Καλέντα, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Azione (Δράση) για διάλογο επί του προϋπολογισμού. Θα είναι άραγε μια μεμονωμένη προσέγγιση ή μια πρώτη κίνηση με στόχο την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ