Καθημερινώς η Αυστραλία σπάει το ρεκόρ νέων μολύνσεων με κορωνοϊό, σε μια στιγμή που ο εμβολιασμός του πληθυσμού έχει ξεπεράσει το 90% και οι θάνατοι είναι ελάχιστοι.Σήμερα μόνο, τα νέα κρούσματα πλησίασαν τις 45000 επί 26 σχεδόν εκατομμυρίων κατοίκων και ήδη εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας λένε ότι το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που διακομίζονται στο νοσοκομείο. Το ευτύχημα μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι ότι οι αριθμοί των θανάτων αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι χαμηλοί, σε σύγκριση με άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Σήμερα για παράδειγμα απεβίωσαν λόγω κορωνοϊού μόνο τέσσερις άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Τον Δεκέμβριο ήρθησαν οι περισσότεροι από τους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μιας και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ξεπέρασε το 90%.

Η εμφάνιση της Όμικρον και η ταχεία διασπορά άλλαξε όμως τα δεδομένα. Σχηματίζονται μεγάλες ουρές έξω από κέντρα εξέτασης, τα αποτελέσματα αργούν να κοινοποιηθούν και το νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνει κραυγές αγωνίας. Οι εξετάσεις PCR ήταν ευρέως διαθέσιμες στη χώρα, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση άλλαξε τα κριτήρια για το ποιος δικαιούται να την κάνει δωρεάν.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρρισον είχε πει ότι το μέτρο ελήφθη, ώστε να σταματήσει η πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων που περίμεναν για ώρες να υποβληθούν σε εξέταση. Αυτό είχε όμως ως αποτέλεσμα ο κόσμος να προστρέξει να κάνει την ταχεία εξέταση αντιγόνου, μόνο που στις πλείστες τις περιπτώσεων πρέπει να την πληρώσει. Κατόπιν τούτου δεν άργησαν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Η αρχή προστασίας των καταναλωτών έσπευσε να τα καταγγείλει καλώντας μάλιστα τους πολίτες να μην διστάζουν να καταδίδουν στις αρχές φαρμακεία και όποια άλλα καταστήματα πωλούν αυτά τα τεστ σε υψηλές τιμές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίζεται καθησυχαστική. Λέει ότι έχει παραγγελθεί αρκετή ποσότητα τεστ και ζητάει από τον κόσμο να μην δίνει τόσο μεγάλη προσοχή στα νέα κρούσματα, αλλά περισσότερο στον μικρό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως δεν πείθεται με αυτή τη ρητορική και ο αρχηγός των Εργατικών Anthony Albanese κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την έλλειψη των τεστ αντιγόνου.

Θέμης Καλλός, Σίδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ