Πάρτι αντί για Pegida: περισσότεροι από 65.000 φίλοι της ροκ και πανκ μουσικής συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Κέμνιτς για μία εμβληματική συναυλία κατά της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς βίας.Την ιδέα είχαν οι Kraftklub, από τα πιο δημοφιλή ροκ συγκροτήματα της Σαξονίας. Στη σκηνή ανέβηκαν όμως και μεγάλα ονόματα της πανκ σκηνής, όπως «Die Toten Hosen» από το Ντίσελντορφ και οι «Feine Sahne Fischfilet» από το Μεκλεμβούργο. Μαζί τους και μουσικοί χίπ-χοπ. «Wir sind mehr» («Είμαστε περισσότεροι») ήταν το κεντρικό σύνθημα της συναυλίας. Περισσότεροι από τους ακροδεξιούς, τους συνοδοιπόρους και τους αμετανοήτους, εννοείται.

Ήταν η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στην πόλη. 65.000 άνθρωποι από όλη τη Γερμανία, αλλά κυρίως τη Σαξονία, συγκεντρώθηκαν για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της βίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις και το ανθρωποκυνηγητό εναντίον αλλοδαπών στους δρόμους του Κέμνιτς. Είχε προγηθεί η δολοφονία ενός 35χρονου Γερμανού, με κουβανική καταγωγή, για την οποία συνελήφθησαν ως ύποπτοι ένας άνδρας από τη Συρία και ένας άλλος από το Ιράκ.

«Δεν είσαι μόνος σου»

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι σώσαμε τον κόσμο με μία συναυλία» λέει ο τραγουδιστής των Kraftklub Φέλιξ Μπρούμερ. «Όμως», συμπληρώνει, «μερικές φορές είναι σημαντικό να δείχνεις ότι δεν είσαι μόνος σου». Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Die Toten Hosen λέει ότι ο κόσμος που ήρθε στο Κέμνιτς για τη συναυλία έδειξε την αλληλεγγύη του «με εκείνους που μένουν μόνιμα εδώ και δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα».

Αμετανόητη ωστόσο η Μπέατριξ φον Στορχ, ηγετικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αμφισβητεί ότι οι αντίπαλοι της μισαλλοδοξίας «είναι περισσότεροι». Μετά τη συναυλία σχολίασε μέσω Twitter: «Δεν είστε περισσότεροι. Είστε υποτελείς της Μέρκελ, είστε απεχθείς, χορεύετε πάνω σε τάφους».

«Λάθη» από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προβληματισμό προκαλεί τις τελευταίες μέρες η πληροφορία ότι ο ένας από τους δύο άνδρες που κρατούνται ως ύποπτοι για τη δολοφονία του 35χρονου Γερμανού επρόκειτο να απελαθεί στη Βουλγαρία- καθώς εκεί είχε κάνει αρχικά αίτηση για πολιτικό άσυλο πριν έρθει στη Γερμανία- αλλά αυτό δεν συνέβη, πιθανότατα γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες προθεσμίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ παραδέχεται ότι «υπήρξαν λάθη και καθυστερήσεις» στην υπόθεση αυτή.

Dpa, tagesschau.de/ Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ