Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μ. Ρέντσι μπορεί να ανήκει στους χαμένους των εκλογών. Παρόλα αυτά οι νικητές δεν μπορούν να το αγνοήσουν στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν αποκλείονται νέες εκλογές.Η ιταλική κεντροαριστερά γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι έχασε τις εκλογές και δεν κατάφερε να πάρει ούτε το 19% των ψήφων. Τώρα όμως οι νικητές, δηλαδή τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά, συνειδητοποιούν ότι χωρίς τους Δημοκρατικούς δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση.

Η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά απλή. Ο Μ. Ρέντσι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, αλλά ακόμη δεν εγκατέλειψε τη γραμματεία του κόμματος. Είναι σαφές ότι η κύρια επιθυμία του είναι να μην συνεργαστεί η πολιτική δύναμη της οποίας ηγήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με το κίνημα Πέντε Αστέρων. Αλλά οι αναλύσεις των εκλογολόγων δείχνουν ότι οι περισσότεροι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς στήριξαν το κίνημα του Μπέπε Γκρίλλο.

Tι έπεται τώρα; «Δεν θα πάρω μέρος στις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προτιμώ να πάω για σκι», δήλωσε ο Ρέντσι σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα. Στο (προεδρικό) μέγαρο Κυρηνάλιο αναμένεται να μεταβεί αντιπροσωπεία στελεχών του κόμματος.

Διαφωνίες στους κόλπους της κεντροαριστεράς

Μεγάλο μέρος των Δημοκρατικών πάντως δεν συμφωνεί με την όλη αυτή στάση. Η ιταλική κεντροαριστερά κινδυνεύει επομένως με διάσπαση και η Ιταλία κινδυνεύει να μην αποκτήσει νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του ινστιτούτου Swg, στην φάση αυτή το 60% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος δεν επιθυμεί συνεργασία με τους «πεντάστερους» και το 80% δεν θέλει σε καμία περίπτωση συμπόρευση με την κεντροδεξιά.

Στελέχη όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και ο υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο δεν θέλουν καμία συμμαχία με άλλες δυνάμεις. Ενώ άλλα προβεβλημένα ονόματα, όπως ο κεντροαριστερός περιφερειάρχης της περιοχής του Μπάρι Μικέλε Εμιλιάνο και ο περιφερειάρχης του Τορίνο Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, βλέπουν πιο ευνοϊκά μια συνεργασία με το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Μια από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι η γρήγορη αντικατάσταση του Ρέντσι με τον νυν πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και η έναρξη διαλόγου. Διαφορετικά υπάρχει και η πιθανότητα επιστροφής στις κάλπες, ίσως το φθινόπωρο. Πολλοί αναλυτές πάντως υπογραμμίζουν ότι η όποια αδιαλλαξία διαπιστώνεται τις ώρες αυτές μπορεί να καμφθεί τις ερχόμενες εβδομάδες- ιδίως μετά και τη δραστηριοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα σε σαφώς πιο ανοικτές θέσεις και στρατηγικές.

Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ