Πλήγμα στη σταθερότητα της ιταλικής κυβέρνησης προκαλεί η απόφαση του αριστερού κόμματος «Δημοκράτες και Προοδευτικοί» να στηρίζουν στο εξής μόνο κατά περίπτωση την κυβερνητική πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος.Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι από χθες το βράδυ είναι πιο αδύναμη. Το μικρό αριστερό κίνημα «Δημοκράτες και Προοδευτικοί» αποφάσισε να σταματήσει να μετέχει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Μια κίνηση η οποία επισημοποιήθηκε με την παραίτηση του υφυπουργού εσωτερικών Φιλίπο Μπούμπικο, o oποίος ανήκει στο αριστερό αυτό κίνημα.

Αιτία της απόφασης αυτής είναι ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός. Το κύριο αίτημα που προέβαλαν οι «Δημοκράτες και Προοδευτικοί», να αυξηθούν τα κονδύλια για την δημόσια υγεία δεν έγινε δεκτό. Τα ισχυρότερα σημεία αναφοράς της πολιτικής αυτής δύναμης, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ´Αλέμα και ο πρώην υπουργός Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν μια γραμμή που δεν κρίνουν αρκετά φιλολαϊκή.

Κατά συνέπεια, αποσύρουν την σταθερή τους στήριξη στην κυβέρνηση, και θα αποφασίζουν την στάση τους κατά περίπτωση, ανάλογα με το περιεχόμενο του κάθε νόμου.

Δεν αποκλείεται ο συμβιβασμός

Τώρα, η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία στην γερουσία, όπου η κατάσταση ήταν ήδη οριακή. Και όλοι διερωτώνται επίσης εάν στις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσει να εγκριθεί κανονικά ο κρατικός προϋπολογισμός. Στην κυβερνητική συμμαχία, στο μεταξύ, συνεχίζουν να μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα και η κεντροδεξιά δύναμη του υπουργού εξωτερικών Αλφάνο.

Μπορεί να προκύψει, βέβαια, στήριξη από την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά κάτι τέτοιο θα έβαζε σε δύσκολη θέση την προοδευτική παράταξη. Δεν αποκλείεται και να βρεθεί ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής: να γίνουν δεκτά δηλαδή πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάποια από τα αιτήματα των «Δημοκρατών και Προοδευτικών» και να ολοκληρωθεί σχετικά ήρεμα, η πρωθυπουργική θητεία του Τζεντιλόνι. Είναι σαφές, πάντως, ότι από σήμερα, ουσιαστικά – έστω και άτυπα- αρχίζει στην Ιταλία η προεκλογική περίοδος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ