Η διοργανώτρια Ρωσία ανοίγει την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, αλλά οι παίκτες είναι αμφίβολο ότι μπορούν να ανταποκριθούν.Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ανοίγει απόψε την αυλαία του. Παραδοσιακά το εναρκτήριο παιχνίδι δίνεται από τον διοργανωτή. Έτσι και φέτος: η Ρωσία υποδέχεται την κατά πολλούς ασθενέστερη ομάδα της κορυφαίας διοργάνωσης –τη Σαουδική Αραβία. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. «Πρέπει να είμαστε ένας πραγματικά ισχυρός οικοδεσπότης», δήλωσε μερικές μέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα ο προπονητής της Ρωσίας Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ. Ωστόσο τα όνειρα των Ρώσων για μεγάλη επιτυχία στο Μουντιάλ της χώρας τους δεν μοιάζουν και τόσο ρεαλιστικά. Πολλοί θεωρούν ότι η πρόκριση της οικοδέσποινας από τη φάση των ομίλων, όπου θα αντιμετωπίσει τις Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ουρουγουάη, είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει αυτή η ομάδα.

Δεδομένου του κακού απολογισμού της Ρωσίας στα τελευταία φιλικά προετοιμασίας αλλά και της εικόνας που εμφάνισε η ομάδα, πολλοί κάνουν λόγο για την ασθενέστερη διοργανώτρια Μουντιάλ στην ιστορία του θεσμού.

Σημαντικές απουσίες και αδυναμίες

Κανείς δεν ζηλεύει τον Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ αυτή την ώρα. Τρεις βασικοί παίκτες του χάνουν το Μουντιάλ λόγω σοβαρού τραυματισμού. Οι απουσίες των Γκεόργκι Τζικίγια και Βίκτορ Βάσιν δημιουργούν «τρύπα» στο κέντρο της ρωσικής άμυνας. Τον Μάρτιο είχε τραυματιστεί και ο επιθετικός της Ζενίτ Αλεξάντερ Κοκόριν.

Εκτός λόγων πειθαρχικών παραπτωμάτων έμειναν και οι γνωστοί από την Bundesliga γεννημένοι στην πρώην Σοβιετική Ένωση γερμανοί παίκτες Ρόμαν Νοϊστέτερ και Κόνσταντιν Ράους, οι οποίοι πήραν ρωσικό διαβατήριο και αγωνίζονται με τα χρώματα της Ρωσίας. Επομένως άλλες δύο καλές λύσεις για την άμυνα χάθηκαν και η κάλυψη των κενών μοιάζει πλέον με σπαζοκεφαλιά για τον προπονητή της Εθνικής Ρωσίας.

Γενικά η σημερινή ρωσική ομάδα έχει έλλειψη ταλέντων. Κανείς από τους παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή δεν αγωνίζεται σε κάποια πρωτοκλασάτη ευρωπαϊκή ομάδα και ο μέσος όρος ηλικίας είναι αυξημένος. Η υποδομή εντοπισμού και προώθησης νέων ταλαντούχων παικτών που θα μπορούσαν να διαδεχθούν την παλιά φρουρά είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.

Κακή παράδοση, αλλά και μια μεγάλη έκπληξη

Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Ρωσίας μετά την απογοητευτική εμφάνισή της στα γήπεδα του EURO 2016 στη Γαλλία. Εκεί οι Ρώσοι είχαν τερματίσει τελευταίοι και… καταϊδρωμένοι στον όμιλό τους, μένοντας πρόωρα εκτός διοργάνωσης. Εκτός ήδη από τη φάση των ομίλων είχε μείνει η ρωσική ομάδα και σε όλες τις προηγούμενες συμμετοχές της σε Παγκόσμια Κύπελλα (1994, 2002, 2014). Η μόνη πραγματικά μεγάλη όσο και απρόσμενη επιτυχία ήταν η κατάκτηση της τέταρτης θέσης στο EURO 2008.

Ο προπονητής της Εθνικής Ρωσίας αναζητά τις κατάλληλες «συνταγές» τακτικής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ομάδα του όσο πιο μακριά γίνεται στη διοργάνωση. Κύριο μέλημά του θα είναι η ενίσχυση της αποδεκατισμένης αμυντικής γραμμής του. Πάντως ενδεχόμενος αποκλεισμός των Ρώσων ήδη από τον πρώτο γύρο δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Η μόνη φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο σε Μουντιάλ ήταν το 2010 στη Νότια Αφρική, με την τότε οικοδέσποινα να αποχαιρετά τη διοργάνωση μετά από μόλις τρεις αγώνες.

Γενς Κρέπελα / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ