Ως ένδειξη σύγκρουσης του Ισλάμ με τη Δύση παρουσιάζει ο Ερντογάν το νέο εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Δριμύτατη κριτική και από άλλα μέλη της κυβέρνησης με βολές κατά Μακρόν και Μέρκελ.Δριμύτατη ήταν η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν για το νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του. «Δεν υπάρχει ανάγκη να πω εγώ κάτι για τους άτιμους που εξύβρισαν τον αγαπητό μου προφήτη. Η λύπη και η οργή μου δεν είναι για την αισχρή επίθεση προς το πρόσωπό μου αλλά γιατί το ίδιο μέσο είναι η πηγή της ασέβειας προς τον προφήτη μας, που τοποθετούμε πάνω από τη ζωή μας». Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι δείγμα ότι πλέον η Ευρώπη επιστρέφει στην εποχή της βαρβαρότητας.

Τα βλέμματα όλα πλέον στην Τουρκία έχουν στραφεί στην διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίστηκε χθες όμως μόνο στον Γάλλο πρόεδρο αλλά απευθύνθηκε και στην καγκελάριο Μέρκελ και γενικότερα στην Ευρώπη, όπως και σήμερα.

Η κλιμακούμενη ρητορική της Άγκυρας ανάγει το θέμα σε σύγκρουση Ισλάμ – Δυτικού Κόσμου. Το κερασάκι στην τούρτα είναι λοιπόν το νέο εξώφυλλο του Charlie Hebdo, που έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο Ερντογάν. Μετά τις αντιδράσεις από τον εκπρόσωπό του Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν ακολούθησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο Ομέρ Τσελίκ και ο Φαχρετίν Αλτούν.

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας

Το επόμενο βήμα ήρθε το πρωί από την εισαγγελία της Άγκυρας, η οποία διέταξε έρευνα για τους υπεύθυνους του διάσημου, γαλλικού σατιρικού περιοδικού με αφορμή το νέο πρωτοσέλιδο. Αλλά και ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα παρακολουθείται το θέμα στενά όχι μόνο από την δικαιοσύνη της Τουρκίας αλλά και στην Γαλλία και στο εξωτερικό.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν επισκιάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και το Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις έρευνές του έως τις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ΝΑVΤΕΧ.

Πολύ περισσότερο όμως απομακρύνει τα βλέμματα από την κατάσταση στην οικονομία. Η λίρα από την αρχή της εβδομάδας βρίσκεται σε νέα κατακόρυφη πτώση. Σήμερα μέχρι στιγμής το δολάριο ξεπέρασε τις 8,29 λίρες και το ευρώ τις 9.69 λίρες Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ υπόσχεται κύμα επενδύσεων που άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ