Ο Ματτέο Σαλβίνι θέλει να κλείσει τα λιμάνια στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αποστολές και να αποβιβάζονται οι μετανάστες που σώζονται από στρατιωτικά πλοία σε άλλες χώρες. Το έκανε γνωστό ο ίδιος ο ιταλός υπουργός.Ο Γραμματέας της Λέγκα επιμένει ότι «είναι μια λάθος πρακτική, αποτέλεσμα των συμφωνιών που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Η Ρώμη σύμφωνα με τον αρχηγό της Λέγκα θα πρέπει να ζητήσει επίσημα και την αλλαγή των κανόνων της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση των δουλεμπόρων.

Ο ιταλικός τύπος όμως υπογραμμίζει ότι οι μετανάστες που επιβαίνουν σε στρατιωτικά πλοία δεν μπορούν να μεταφέρονται στη Λιβύη δεδομένων και των συνθηκών κράτησης. Συχνά, δε, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία απέχουν πολύ από το σημείο της διάσωσης.

Σήμερα ο Σαλβίνι συζητά το όλο θέμα και με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε με στόχο να καθορίσουν τα ακριβή αιτήματα της Ιταλίας ενόψει της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών την Πέμπτη στην Αυστρία.

Όπως διαρρέει πάντως και στην «μίνι –διάσκεψη» με την Γερμανία και την Αυστρία μεθαύριο, πάντα στο Ίνσμπρουκ, ο Σαλβίνι θα επιμείνει στην θέση του, ότι η Ευρώπη δηλαδή πρέπει να υποδεχθεί πλέον μόνον πρόσφυγες και όχι οικονομικούς μετανάστες.

Δεν μπορούν να αγνοηθούν ευρωπαϊκές συμφωνίες

Tην νέα στάση του Γραμματέα της Λέγκα για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και αποστολών με παράλληλο περιορισμό των ευθυνών της Ρώμης, στηρίζει και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλλι (των Πέντε Αστέρων), ο οποίος έχει την ευθύνη για τα λιμάνια της χώρας.

Πηγές του ιταλικού υπουργείου Άμυνας όμως άφησαν να διαρρεύσει ότι οι συμφωνίες αυτές έχουν υπογραφεί με τους ευρωπαίους εταίρους ακριβώς από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και δεν μπορούν να αγνοηθούν με μια απλή απόφαση του σημερινού υπουργού εσωτερικών.

Ο Ματτέο Σαλβίνι, βέβαια, δεν δείχνει να θέλει να αλλάξει την όλη πορεία του και επιμένει: «θα παρουσιάσω τις προτάσεις αυτές στους ευρωπαίους συναδέλφους μου. Θεωρώ ότι εκπροσωπώ την βούληση του 99% των ιταλών».

Και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μιλώντας στην ραδιοφωνία της Rai τόνισε ότι «πρέπει να επανακαθοριστούν οι κανόνες των αποστολών που σώζουν μετανάστες και πρόσφυγες ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μεταφέρονται σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ