Ο αρχηγός της Λέγκα του Βορρά Μ. Σαλβίνι θέλει να γίνει οπωσδήποτε πρωθυπουργός. Οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές αλλά για να κυβερνήσει χρειάζεται εταίρους που μπορεί να βρει στο φασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας».Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και πρόεδρος της Λέγκα του Βορρά διέλυσε τους κυβερνητικούς δεσμούς με το κίνημα Πέντε Αστέρων ήδη από την παραλία. Επί 14 ημέρες που έκανε διακοπές στη θάλασσα, γύρναγε από μπαρ σε μπαρ, διαμαρτύρονταν τσουγκρίζοντας το ποτήρι με κοκτέιλ με αυτό χορευτριών ντυμένες με λεοπαρδέ μαγιό τάνγκα και δοκίμαζε την τέχνη του σαν dj, πόσταρε φωτογραφίες στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το βράδυ έκανε προεκλογική εκστρατεία σε κεντρικές πλατείες. Στην Πεσκάρα, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί, ζήτησε νέες εκλογές και δήλωσε απερίφραστα τον στόχο του: να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, να απελευθερωθεί από την αρνητική στάση του κινήματος Πέντε Αστέρια ώστε να επιτύχει. Στους Ιταλούς αρέσει η εικόνα του Σαλβίνι με τα μανίκια μαζεμένα και το λαϊκό στιλ του υπουργού Εσωτερικών που έχει αναγάγει την απώθηση των προσφύγων σε κεντρικό σημείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Πιθανά σενάρια

Μετά από τη νίκη του ακροδεξιού κόμματός του στις ευρωεκλογές και σε άλλες περιφερειακές ο Σαλβίνι νοιώθει τώρα αρκετά ισχυρός για να γίνει πρωθυπουργός. Το ασυνήθιστο είναι ότι η κυβερνητική κρίση συμβαίνει τον Αύγουστο, κύρια εποχή διακοπών για τους Ιταλούς. Αλλά γενικά κρίσεις έχουν περάσει πολλές οι Ιταλοί και τώρα ετοιμάζονται για την 66η κυβέρνηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη με 14 μήνες διάρκειας η κυβέρνηση συνασπισμού από εθνολαϊκιστές και ακροδεξιούς ανήκε στις μακροβιότερες. Ο ανεξάρτητος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αισθάνεται εκτεθειμένος. Ο καθηγητής Νομικής που δεν είχε αναλάβει προηγουμένως κανένα πολιτικό αξίωμα, έγινε έξω φρενών με τις εξελίξεις. «Δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Εσωτερικών να διαλύει κυβερνήσεις ή να επιβάλει στο κοινοβούλιο τι να κάνει», είπε. Πρόθεση του Κόντε είναι να ζητήσει από το Κοινοβούλιο, που βρίσκεται σε διακοπές, να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Για να του κόψει όμως τη φόρα ήδη ο Σαλβίνι τον πρόλαβε και ζήτησε από τους βουλευτές των Πέντε Αστέρων να πάρουν θέση.

Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να επιστρέψουν στη Ρώμη από τις διακοπές τους με μεγάλο οικονομικό κόστος. Το σχόλιο του Σαλβίνι ήταν υποτιμητικό. «Ε, ας κουνήσουν τον πισινό τους». Σε περίπτωση που ο Κόντε δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να αναθέσει σε πολιτικό να αναζητήσει κυβερνητική πλειοψηφία, κι αν αποτύχει, να δώσει σε τεχνοκράτη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ώστε να περάσει η χώρα το δύσκολο φθινόπωρο. Τελευταία επιλογή θα ήταν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Ο ίδιος πάντως ποτέ δεν έκρυψε την βαθιά του άπωση σε εθνολαϊκιστές του διαμετρήματος Σαλβίνι.

Ανησυχία στην ΕΕ

Σε δημοσκοπήσεις ο υπουργός Εσωτερικών με την ακροδεξιά Λέγκα αγγίζει το 36%, ενώ το κίνημα Πέντε Αστέρια που ίδρυσε ένας κωμικός, πέρασε στην τρίτη θέση. Πέρυσι στις εκλογές είχε έρθει πρώτο. Για να κυβερνήσει ο Σαλβίνι θα χρειαστεί τη στήριξη των «Αδελφών της Ιταλίας», που με γερμανικά δεδομένα πρόκειται για φασιστές ή νεοναζί. ΄Ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι συνασπισμός με την «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Από την πλευρά της ΕΕ, η κυβερνητική κρίση έρχεται, όπως πάντα, σε ακατάλληλη στιγμή. Η χώρα που αντιπροσωπεύει την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Το δημόσιο έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, οι ιταλικές τράπεζες περνούν κρίση.

Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 και να δώσει απαντήσεις, με ποια μέτρα θα καταπολεμήσει το χρέος και πώς θα εφαρμόσει τις οδηγίες της Κομισιόν. Βέβαια, ο Σαλβίνι έχει ήδη πει ότι δεν θα υποκύψει στις δημοσιονομικές υποδείξεις και τη λιτότητα και φαίνεται να φλερτάρει με κάτι σαν ένα παράλληλο νόμισμα για την Ιταλία. Πολλοί πολιτικοί στις Βρυξέλλες τον θεωρούν επικίνδυνο. Ο πιθανώς μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας εξήγγειλε μια «εξέγερση της ΕΕ εκ των έσω» προσεγγίζονταν τις καταστροφικές ιδέες του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στηβ Μπάνον. Ο Μπάνον είναι σύμβουλος και του αρχηγού των Πέντε Αστέρων, όπως και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν

Μπερντ Ρίγκερτ / dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ