Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις αποτελούν αφορμή για έντονες συζητήσεις ιδίως όταν οι δράστες είναι μετανάστες. Το ποσοστό των αλλοδαπών φερόμενων δραστών είναι 28,7% σύμφωνα με στατιστική της γερμανικής αστυνομίας.Μετά το «σοκ της Πρωτοχρονιάς» όπως χαρακτηρίζονται τα αποτρόπαια γεγονότα της Πρωτοχρονιάς του 2016 όταν δεκάδες μετανάστες παρενόχλησαν σεξουαλικά νεαρές κοπέλες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας, καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις μέχρι και δολοφονίες σε διάφορα σημεία της Γερμανίας. Η ανησυχία που προκαλούν περιπτώσεις με θύτες μετανάστες τέτοιων αξιόποινων πράξεων είναι μεγάλη τόσο στις γυναίκες όσο και στη γερμανική κοινωνία γενικότερα.

Σε κάθε νέο συμβάν που βλέπει το φως της δημοσιότητας τίθεται το ερώτημα εάν οι δράστες σεξουαλικής βίας είναι συχνότερα μετανάστες ή Γερμανοί, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα στην περιοχή του Ρουρ αλλά και στο Αμβούργο έγιναν γνωστές περιπτώσεις μαζικού βιασμού, όπου οι θύτες ήταν όλοι Γερμανοί. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας το ποσοστό των αλλοδαπών στα σεξουαλικά εγκλήματα είναι 28,7%.

Γεγονός είναι ότι στα σεξουαλικά εγκλήματα το ποσοστό των αλλοδαπών είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο σε άλλα εγκλήματα. «Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία», δηλώνει ο καθηγητής Γεργκ Κίντσιγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας στο Τίμπινγκεν.

Μαθήματα εκμάθησης γλώσσας, αλλά και του ντόπιου πολιτισμού

Είναι ωστόσο πρόσφυγες και μετανάστες πιο επιρρεπής στο έγκλημα; Ή μήπως είναι φαλλοκράτες και έχουν προβληματική σεξουαλική αγωγή; Ο καθηγητής Εγκληματολογίας Κρίστιαν Πφάιφερ δηλώνει ότι «Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ένα γεγονός που αποφεύγει σαν τον διάβολο το λιβάνι η Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το ποσοστό των καταγγελιών σε βάρος μεταναστών είναι μεγαλύτερο από ότι εναντίον Γερμανών. Ένας λόγος για αυτό είναι φόβος της εκδίκησης. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε κάθε χώρα του κόσμου οι καταγγελίες σε βάρος ξένων είναι πάντα περισσότερες από εκείνες εναντίον ντόπιων».

Οι γερμανοί ειδικοί όμως δεν έχουν έτοιμες λύσεις για το φαινόμενο. Θεωρούν ωστόσο ότι το κλειδί βρίσκεται στη μόρφωση. «Τα μαθήματα εκμάθησης γλώσσας θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και μαθήματα εκμάθησης πολιτισμού», λέει ο καθηγητής Κρίστιαν Πφάιφερ και προσθέτει: «Θα πρέπει να γίνει σαφές σε αυτούς τους τύπους ότι εδώ οι γυναίκες είναι ισότιμες και ανεξάρτητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εντεταλμένη της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ενσωμάτωση Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς, η οποία ζητά να ενημερώνονται οι αιτούντες άσυλο για όσα ισχύουν σχετικά με την σεξουαλική ζωή και την ισότητα των δύο φύλων στην Γερμανία. «Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ότι εδώ δεν υπάρχει ανοχή για σεξουαλική κακοποίηση ή άλλες πράξεις βίας», τονίζει η εντεταλμένη. «Ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης οι άνδρες αυτοί πρέπει να μάθουν πώς να ελέγχουν μια επιθετική συμπεριφορά», υπογραμμίζει η ψυχολόγος Μάγκι Σάουερ από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ