Μεγάλη ταλαιπωρία για τους επιβάτες της Lufthansa από την σημερινή προειδοποιητική απεργία σε 4 αεροδρόμια της χώρας. Απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.Ταλαιπωρία περιμένει σήμερα τους πολίτες της Γερμανίας, τόσο αυτούς που διακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και τους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών με κυριότερη τη Lufthansa. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας Verdi και ο Σύνδεσμoς Υπαλλήλων dbb κήρυξαν για σήμερα προειδοποιητική απεργία, η οποία επεκτείνεται και σε 4 αεροδρόμια της χώρας, της Φραγκφούρτης, του Μονάχου, της Κολωνίας και της Βρέμης. Όπως αναφέρουν τα δύο συνδικάτα οι προειδοποιητικές απεργίες θα επεκταθούν μέχρι την Παρασκευή και σε άλλους τομείς του δημόσιου τομέα, όπως στα νηπιαγωγεία και τους εργαζόμενους στην αποκομιδή σκουπιδιών.

Μεγάλη ταλαιπωρία σε 4 αεροδρόμια

Τις επιπτώσεις της απεργίας θα υποστούν περισσότερο από όλους όσοι προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης η απεργία ξεκίνησε στις 05.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18.00. Η Lufthansa ακύρωσε 58 διηπειρωτικές πτήσεις και 800 προς κοντινότερους προορισμούς. Συνολικά 90.000 επιβάτες δεν θα μπορέσουν να πετάξουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πτήση τους δωρεάν για άλλη μέρα ή να χρησιμοποιήσουν το τρένο. Στο αεροδρόμιο του Μονάχου η ταλαιπωρία είναι επίσης πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Lufthansa η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε 240 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού στο δεύτερο σε μέγεθος αεροδρόμιο της χώρας.

Στο αεροδρόμιο της Κολωνίας η απεργία ξεκίνησε στις 06.00 και θα διαρκέσει 24 ώρες. «Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αυτήν τη στιγμή τις συνέπειες» δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου. Προβλήματα παρατηρούνται εξ αντανακλάσεως και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας. Στο Tegel ακυρώθηκαν 79 πτήσεις εσωτερικού κυρίως της Lufthansa και της θυγατρικής της Eurowings και στο αεροδρόμιο της Λειψίας/ Χάλε 18 πτήσεις. Ανάμεσα στους απεργούς είναι και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες ελέγχου των επιβατών, με αποτέλεσμα πολλά σημεία ελέγχου να έχουν βγει εκτός λειτουργίας

Αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων

Τα συνδικάτα Verdi και dbb ζητούν για 2, 3 εκατομ. εργαζομένους στο ομόσπονδο κράτος και τους δήμους και κοινότητες αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων κατά 6%, τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνα. Την ερχόμενη η Κυριακή ξεκινά στο Πότσνταμ ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ στις 17 Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα.

«Οι εργοδότες δεν έχουν κάνει κάποια πρόταση μέχρι τώρα», αναφέρει ο επικεφαλής του Verdi Φρανκ Μπζίσρκε. «Η στάση μπλοκαρίσματος θα πρέπει να τελειώσει. Τα κρατικά πλεονάσματα από τους φόρους χάρη στην εξαιρετική κατάσταση της οικονομίας είναι τόσο ψηλά όσο ποτέ άλλοτε, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμμετέχουν», αναφέρουν τα συνδικάτα.

Οι εργοδότες απορρίπτουν μέχρι τώρα τον κατάλογο μισθολογικών διεκδικήσεων από τα συνδικάτα θεωρώντας το ποσό πολύ υψηλό. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολόγισε ότι οι οικονομικές απαιτήσεις των συνδικάτων ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ Reuters, dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ