Την αναστολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012, αφού για τα έτη αυτά οι ιδιοκτήτες καταβάλλουν το τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, επισημαίνοντας ότι η μηνιαία παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΦΑΠ 2010, που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών δεν λύνει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τα έτη 2011 και 2012 με τα ίδια ποσά.

Με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η ΠΟΜΙΔΑ υποβάλει επτά προτάσεις για τη φορολογία ακινήτων, ζητώντας μεταξύ άλλων τα ετήσια ποσά ΦΑΠ να μην υπερβαίνουν το 75 % των ετήσιων εισοδημάτων, μείωση των αντικειμενικών αξιών στις υποβαθμισμένες περιοχές και τα παλαιά κτίρια, μείωση του ΦΑΠ για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, κ.α.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Προς τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, Κοιν. Προς τον Γεν. Γραμματέα Π.Συστ. κ. Χάρη Θεοχάρη.

Επτά προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για την ετήσια φορολογία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Αξιότιμοι κύριοι

Σε απόγνωση βρίσκονται τις ημέρες αυτές πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, οι οποίοι παραλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά ΦΑΠ 2010 στα οποία τους καταλογίζονται πρωτόγνωρα και απίστευτα ποσά φόρου, κυρίως για ξενοίκιαστα ή εγκαταλελειμμένα ακίνητα, ή οικόπεδα, ή ενοικιαστές που δεν πληρώνουν. Οι φορολογούμενοι αυτοί βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καταβάλουν τα τεράστια ποσά του ΦΑΠ 2010, η δε μηνιαία παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΦΑΠ 2010 δεν λύνει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τα έτη 2011 και 2012 με τα ίδια ποσά!

Επειδή φαίνεται ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία έχει στοχοποιηθεί να πληρώσει αυτή το δημόσιο χρέος της χώρας, πλην όμως οι λεγόμενες «μεγάλες» ακίνητες περιουσίες, είναι πλέον σήμερα οι «ξενοίκιαστες» και συνεπώς απρόσοδες, και επειδή οι ιδιοκτήτες τους απειλούνται άμεσα να οδηγηθούν, τα μεν περιουσιακά στοιχεία τους στα «κοράκια» των πλειστηριασμών, οι δε ίδιοι στις φυλακές, αυτά που είναι πλέον απόλυτα αναγκαία να γίνουν άμεσα, πριν είναι αργά, είναι τα εξής:

1. Να ανασταλεί η επιβολή ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012, αφού για τα έτη αυτά οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν και καταβάλλουν το ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ.

2. Για το 2013 να επανέλθει το ΕΤΑΚ με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή και διευρυμένη φορολογική βάση, ώστε όλοι να μπορούν να πληρώνουν, από λίγο ο καθένας, και ο κάθε πολίτης να πληρώνει το φόρο που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του και όχι να επιχειρείται το παράλογο, μια μερίδα φορολογουμένων να φορτώνεται και τα βάρη των άλλων τη στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν στα δικά της.

3. Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στις υποβαθμισμένες περιοχές και τα παλαιά κτίρια και να καταργηθεί ο συντελεστής της δήθεν «εμπορικότητας» στα ξενοίκιαστα καταστήματα και γραφεία.

4. Αστικά ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα πάνω από δύο έτη, όπως προκύπτει από το Ε2, να χρεώνονται αυτόματα στο ΦΑΠ με το 50% της αξίας τους μέχρι να ενοικιαστούν και πάλι.

5. Να δοθεί στους υπόχρεους για ποσά άνω των 30.000 ευρώ, το δικαίωμα της εκχώρησης ακινήτου στο Δημόσιο, σε εξόφληση των οφειλών για ΦΑΠ.

6. Τα ετήσια ποσά ΦΑΠ να μην υπερβαίνουν το 75 % των ετήσιων εισοδημάτων των υπόχρεων.

7. Στη νομοθεσία (άρθρα 16 και 17 του υπό τροποποίηση ν. 2648/1998), και στην ακολουθούμενη διαδικασία για τις ρυθμίσεις χρεών από τις Δ.Ο.Υ., τα χρέη από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας να κατατάσσονται στην περ. στʼ του κριτηρίου βαρύτητας ΙΙΙ της διευκόλυνσης, ήτοι να δικαιούνται συντελεστή πέντε (5) αντί δυο (2) που ισχύει σήμερα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

    Ο Πρόεδρος                                               Η Γεν. Γραμματεύς

Στράτος Ι. Παραδιάς                                       Αιμιλία Δ. Βαδόκα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ