Δραματική εξακολουθεί να παραμένει εδώ και μέρες η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ. Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν οχυρωμένοι στην πολυτεχνική σχολή, ενώ είναι διάχυτοι οι φόβοι για έξαρση της αστυνομικής βίας.Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο στο Χονγκ Κονγκ είναι αποκλεισμένοι και εκατοντάδες ακτιβιστές εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένοι μέσα σε αυτό. Και σήμερα το πρωί τουλάχιστον 100 ακτιβιστές από το Δημοκρατικό Κίνημα καταφέρθηκαν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε από τους διαδηλωτές να παραδοθούν και να εγκαταλείψουν την ειρηνική κατάληψη του Πολυτεχνείου που ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες.

«Φοβάμαι γιατί δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε πλέον ασφαλείς από εδώ» λέει ένας 19χρονος φοιτητής.

«Δεν φοβάμαι να συλληφθώ. Δεν έκανα τίποτα αλλά φοβάμαι ότι θα ασκήσουν μεγάλη βία εναντίον του κόσμου. Όπως βλέπετε δεν σέβονται κανόνες και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό με στεναχωρεί» λέει ένας άλλος 19χρονος φοιτητής.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχει στην εξέγερση και μας υποστηρίζει δεν έχει μειωθεί. Νομίζω πως υπάρχει ακόμα ελπίδα», συμπληρώνει ένας άλλος φοιτητής.

«Μια χώρα, δυο συστήματα»

Τα ΑΕΙ στο Χονγκ Κονγκ από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν μετατραπεί σε κέντρα συντονισμού της δράσης των διαδηλωτών. Το Χονγκ Κονγκ ήταν μέχρι το 1997 βρετανική αποικία και ανήκει από τότε στην Κίνα. Διοικείται βάσει της αρχής «Μια χώρα, δυο συστήματα». Τα εφτά εκατομμύρια των κατοίκων φοβούνται όμως ότι θα χάσουν πολλά από τα δικαιώματά τους που σχετίζονται με την ελευθερία της γνώμης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη. Ενδεικτικό είναι ότι μια φοιτήτρια ανέφερε σε ρεπόρτερ της Deutsche Welle ότι έχει κάνει τη διαθήκη της και πως παρά τα δακρυγόνα και τις ρίψεις νερού της αστυνομίας θέλει να συνεχίσει τον ειρηνικό της αγώνα. Σήμερα συγκεντρώθηκαν πολλοί γονείς των φοιτητών δηλώνοντας πως φοβούνται για τη ζωή των παιδιών του εξαιτίας της αστυνομικής βίας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου Ζανγκ Τιεγουάι διεμήνυσε πως το κινεζικό Λαϊκό Κογκρέσο είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ. Αφορμή στάθηκε απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ που έκρινε συνταγματικά παράνομη την απαγόρευση κάλυψης του προσώπου που επέβαλε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Η απόφαση αυτή αποδυνάμωσε την ισχύ της κυβέρνησης.

DPA / AFPD / DW / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ