Μετά την απόφαση της Γερουσίας να παραπέμψει τον Σαλβίνι σε δίκη, πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν ο γραμματέας της Λέγκα πρόκειται όντως να δικαστεί για στέρηση ατομικής ελευθερίας 131 προσφύγων.Σύμφωνα με ό,τι διαρρέει δεν είναι και τόσο βέβαιο διότι η όλη υπόθεση, μετά από μια πρώτη φάση κατά την οποία εξετάσθηκε από την ειδική εισαγγελία που ασχολείται με αδικήματα πολιτικών, μπορεί να καταλήξει και πάλι στα χέρια της τακτικής δικαιοσύνης. Και πολλοί εκτιμούν ότι η τετραήμερη καθυστέρηση της αποβίβασης των μεταναστών που βρίσκονταν στο πλοίο Γκρεγκορέττι (με πρωτοβουλία του Σαλβίνι) δεν είναι αρκετή για να υποστηριχθεί ότι υπήρξε, πράγματι, στέρηση της ατομικής ελευθερίας.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Λέγκα επαναλαμβάνει ότι η σχετική απόφαση ελήφθη από όλο το υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι μόνον από τον ίδιο.

Πολιτικά οφέλη από την παραπομπή σε δίκη

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την όλη αυτή υπόθεση για να αποκομίσει πολιτικό όφελος. Σε τρεις μήνες θα γίνουν περιφερειακές εκλογές σε έξι μεγάλες περιοχές της Ιταλίας και είναι βέβαιο ότι ο Ματτέο Σαλβίνι θα παίξει το χαρτί του «κατατρεγμένου πολιτικού».

Την ώρα, μάλιστα, που στο εσωτερικό της νέας κυβέρνησης Κόντε, είναι όλο και εμφανέστερες οι διάφορες εντάσεις. Η τελευταία αιτία διαφωνίας είναι ο νόμος για την παραγραφή των αδικημάτων. Το μικρό κόμμα του Ματτέο Ρέντσι, «Ζωντανή Ιταλία», το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, αποφάσισε να μην πάρει καν μέρος στο υπουργικό συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα.

Ο Ματτέο Σαλβίνι, δηλαδή, μπορεί να έχασε τις τοπικές εκλογές στην περιοχή της Μπολόνια, αλλά ετοιμάζεται να εκμεταλλευθεί την αβεβαιότητα και την ανομοιογένεια των αντιπάλων του.

Όσο για το δικαστικό μέτωπο, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσει μια ακόμη παραπομπή του σε δίκη: αυτή την φορά για δυσφήμιση της γερμανίδας καπετάνιου Κάρολα Ρακέτε της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Sea Watch.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ