Όταν ξέσπασε η πανδημία κανείς στην Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν ανησυχούσε για τη πτώση των ποσοστών. Η κατάσταση άλλαξε όμως διότι εκτός από τη κρίση του κορωνοϊού το AfD ταλανίζουν πλέον εσωκομματικές διαμάχες.Όποιος μιλήσει αυτές μέρες με στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία διαπιστώνει μια καταπιεσμένη οργή, η οποία στρέφεται περισσότερο κατά της κομματικής ηγεσίας παρά σε πολιτικούς αντιπάλους. Η κίνηση του συμπροέδρου της AfD Γιούργκεν Μόιτεν να «εκπαραθυρώσει» το περασμένο Μάιο από το κόμμα τον εσωκομματικό του αντίπαλο και πρόεδρο της ΚΟ στο Βρανδεμβούργο Αντρέας Κάλμπιτς λόγω της συμμετοχής του σε, αποδεδειγμένα, ακροδεξιά οργάνωση νεολαίας είναι ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η αναμενόμενη για τις αρχές Αυγούστου απόφαση του εσωκομματικού οργάνου διαιτησίας θεωρείται ότι δεν θα τερματίσει τις εσωκομματικές έριδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία ακόμα και σε διάσπαση.

Πρόσφατα ο συμπρόεδρος της AfD Τίμο Κρουπάλα εξέφραζε την ελπίδα «το όλο ζήτημα θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη του 2020». Μέχρι στιγμής τίποτα δεν προδικάζει μια παρόμοια εξέλιξη. Διότι ακόμα κι αν ο Αντρέας Κάλμπιτς αποκλειστεί από το κόμμα οριστικά, τίποτα δεν προμηνύει ότι οι δύο συμπρόεδροι του κόμματος Γιούργκεν Μόιτεν και Τίμο Κρουπάλα θα καταφέρουν να συνυπάρξουν ειρηνικά στο τιμόνι του κόμματος. Και αυτό διότι ο Τίμο Κρουπάλα τάχθηκε, από κοινού με την αρχηγό της Κ.Ο. στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Αλίς Βάιντελ, κατά της άμεσης αποπομπής του Αντρέας Κάλμπιτς από το κόμμα προκρίνοντας μια νομική γνωμοδότηση των αρμόδιων κομματικών οργάνων.

Ακροδεξιά στροφή επιδιώκουν Κάλμπιτς και Χέκε

Σαν μην έφθαναν όλα αυτά η Κ.Ο. της ΑfD στο τοπικό κοινοβούλιο του Βρανδεμβούργου παραμένει πιστή στον Αντρέας Κάλμπιτς, ψηφίζοντάς τον και πάλι στη θέση του επικεφαλής. Παράλληλα ο Αντρέας Κάλμπιτς συνεχίζει να συμμετέχει, από κοινού με τον αρχηγό της Κ.Ο. της AfD στη Θουριγγία και ηχηρή φωνή της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος Μπγερν Χέκε, σε εκδηλώσεις της κομματικής νεολαίας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

O Μπγερν Χέκε και o Αντρέας Κάλμπιτς θεωρούνται οι δύο ηγετικές προσωπικότητες της εν λόγω πτέρυγας του κόμματος, η οποία χαρακτηρίζεται «ακροδεξιά» από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, την μυστική υπηρεσία για ζητήματα εσωτερικού. Ο χαρακτηρισμός αυτός θορυβεί ιδιαίτερα τις τοπικές επιτροπές του κόμματος στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας και προφανώς για αυτό τους τελευταίους μήνες χιλιάδες μέλη γύρισαν την πλάτη στην Εναλλακτική για τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή χιλιάδες νέα μέλη έκαναν την εμφάνισή τους στις λίστες του κόμματος. Αξιωματούχοι της AfD στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν είναι καθόλου βέβαιoι ότι τα νέα μέλη έχουν τα πολιτικά πιστεύω που ταιριάζουν στο κόμμα. Ο Μπγερν Χέκε και οι συναγωνιστές του πάντως προσπαθούν να μετατρέψουν την AfD σε κίνημα, το οποίο «να μην είναι αφοσιωμένο σε θεσμούς που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του γερμανικού λαού».

Στο 10% μειώθηκε το ποσοστό του AfD

Ακόμα και για τους λόγους πτώσης των ποσοστών του κόμματος κάτω από το 12,5% των τελευταίων εκλογών, διίστανται πλέον οι απόψεις στους κόλπους της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Για τον Γιούργκεν Μόιτεν η ευθύνη βρίσκεται στην κρίση του κορωνοϊού που ευνοεί, κατά την εκτίμησή του, τους κυβερνώντες. Οι αντίπαλοί του ωστόσο αποδίδουν τον περιορισμό των ποσοστών στις εσωκομματικές έριδες και επιρρίπτουν ευθύνες στον συμπρόεδρο Γιούργκεν Μόιτεν.

Ούτε το «μικρό συνέδριο» του κόμματος, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, αναμένεται πάντως να φέρει την πολυπόθητη εκτόνωση στους κόλπους του AfD, μιας και τους συνέδρους θα απασχολήσει και ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα: Ο προεκλογικός αγώνας του συμπροέδρου Γιούργκεν Μόιτεν με χρήματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο παράνομη ενίσχυση στα κομματικά ταμεία.

Άννε-Μπεατρίς Κλάσμαν, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ