Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, η έλλειψη προσωπικού και τα εξοντωτικά ωράρια με συνέπειες στην προσφερόμενη περίθαλψη ώθησαν σε μαζική κινητοποίηση τους εργαζόμενους 70 κρατικών νοσοκομείων στη Γαλλία.Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, η έλλειψη προσωπικού και τα εξοντωτικά ωράρια με συνέπειες στην προσφερόμενη περίθαλψη ώθησαν σε μαζική κινητοποίηση τους εργαζόμενους 70 κρατικών νοσοκομείων στη Γαλλία.

Από σπάνια έως και ιστορική χαρακτηρίστηκε η χθεσινή μαζική κινητοποίηση, γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού στελεχών και καθηγητών 70 κρατικών νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την δραματική επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, έλλειψη προσωπικού, εξοντωτικά ωράρια με συνέπειες στην προσφερόμενη περίθαλψη. Μαρτυρίες όπως για παράδειγμα από τη Μασάλια έφεραν στην επιφάνεια και την αθλιότητα κτιριακών εγκαταστάσεων κρατικών νοσοκομείων.

Η γκρίνια έχει ξεκινήσει εδώ και οκτώ μήνες με τους εργαζόμενους στα επείγοντα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι δύο τελευταίες μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που διαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση. Το 2003 θεωρήθηκε ως δώρο για τους γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Η απαλλαγή τους από την υποχρέωση να έχουν εφημερία στα ιατρεία τους είχε ως άμεση συνέπεια οι ασθενείς να στρέφονται στα επείγοντα των νοσοκομείων, που σήμερα ασφυκτιούν.

Το 2007, επί προεδρίας Σαρκοζί, το σύνθημα ήταν : «Στα νοσοκομεία ένα είναι το αφεντικό» και ως τέτοιο ορίσθηκε με τη μεταρρύθμιση ο διοικητικός διευθυντής. Αυτός αντιμετώπισε το νοσοκομείο ως «επιχείρηση», προκαλώντας ρήγμα ανάμεσα σε διοίκηση και ιατρικό κόσμο.

«Άκουσα το θυμό σας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Μαρν. «Όταν το κρατικό νοσοκομείο δεν λειτουργεί, το σύστημα υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά» πρόσθεσε, ενώ υποσχέθηκε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ