Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία απασχόλησε, όπως όλα δείχνουν, τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.Ευρώπη, Γερμανία Ελλάδα ήταν ο άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι συζητήσεις του γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του σημερινού προγεύματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πορεία του ελληνικού προγράμματος, την επιτάχυνση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη σημασία ο πρωθυπουργός εξ ου και η συνάντησή του χθες με Γάλλους επιχειρηματίες και επενδυτές.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ήταν το άλλο μεγάλο θέμα με δεδομένη μάλιστα και την τελευταία εξέλιξη με το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών να συμφιλιώνονται με την ιδέα συμμετοχής σε διαπραγματεύσεις με την Αγκελα Μέρκελ για τη σύσταση συνασπισμού. H είδηση είχε ιδιαίτερα θετική απήχηση στο κυβερνητικό περιβάλλον του Γάλλου προέδρου και γέννησε ελπίδες για λύση του αδιέξοδου. Το μέλλον της ευρωζώνης και ο συντονισμός για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, απασχόλησε επίσης τους δύο ηγέτες. Το κλίμα ήταν θερμό, τουλάχιστον από αυτό που άφησαν να φανεί κατά τη συνάντησή τους στο κεφαλόσκαλο του προεδρικού μεγάρου, ενώ το πρόγευμα κράτησε μισή ώρα περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο από το πρωτόκολλο.

Κριτική Τσίπρα στο Βερολίνο

Στα κοινά σημεία και τις απόψεις που έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράστηκε με χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro: «Έχω τακτική και συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο Μακρόν, δήλωσε, παρότι οι απόψεις μας δεν είναι πάντα παρόμοιες. Έχουμε το ίδιο όραμα, τις ίδιες πεποιθήσεις. Αυτή η στενή σχέση διαιωνίζει την παράδοση αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών μας. Έχουμε διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα». Έχουμε επίσης το κοινό όραμα, πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με σοβινισμό και εθνικισμό. Πρέπει συγχρόνως να προστατεύουμε και να μοιραζόμαστε την κυριαρχία μας. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι φιλοευρωπαίος, όλοι είμαστε φιλοευρωπαίοι. Σε ορισμένα σημεία ακολουθεί μια διαφορετική πορεία από τη δική μου, αλλά σέβομαι τις απόψεις του. Σήμερα, θεωρώ ότι η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί μια ευκαιρία να λάβουμε θαρραλέες αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές του θέσεις, ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε : «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους νέους, πρέπει να τους προτείνει σχέδια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος ο πιο ισχυρός επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή η Γερμανία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετ από την γαλλική πρωτεύουσα o πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με θέμα την προώθηση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της ΕΕκαι έξι χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ