Παρά τις φωνές, τις διαμαρτυρίες και τις απειλές από τον κλάδο των αεροπορικών και του τουρισμού τέθηκε τελικά σε εφαρμογή και στην Μ. Βρετανία η καραντίνα των δύο βδομάδων για όλους όσους εισέρχονται στη χώρα.Ο πρόεδρος της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι απειλεί να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην Βρετανία – η British Airways, η Easyjet και η διεύθυνση του αεροδρομίου Χίθροου απειλούν με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις προσωπικού.

Οι πιέσεις αυξάνουν και εντός του πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος με δεκάδες κυβερνητικούς βουλευτές να απαιτούν την κατάργηση του μέτρου. Με την δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον στο ναδίρ, αμφισβητείται ακόμη κι από τους πολιτικούς του συμμάχους η πολιτική της Ντάουνινγκ Στρίτ. Η κοινή γνώμη έχει χάσει πλέον την πίστη της στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και στο επικοινωνιακό χάρισμα του πρωθυπουργού. Καθημερινά αποκαλύπτονται τα τραγικά λάθη του κυβερνητικού επιτελείου: από την αρχική αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι την καθυστέρηση της εφαρμογής ελέγχων που οδήγησαν την χώρα στην κορυφή των κρουσμάτων.

Ως απάντηση, η κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με χώρες που δέχονται μεγάλο αριθμό βρετανών τουριστών για το ενδεχόμενο μιας διμερούς κατάργησης της καραντίνας. Σε πρώτη φάση αυτό αφορά τις Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη. Στην επόμενη φάση θα ενταχθεί η Ελλάδα, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλό ποσοστό θανάτων από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου και από τον Ιούλιο θα διεξάγονται κανονικά οι πτήσεις από και προς τις χώρες αυτές.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ