Εφιαλτικές μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν ξύπνησε η αιματηρή επίθεση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο. Σε επιφυλακή η κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι. Κρίσιμες για την πορεία των αστυνομικών ερευνών οι επόμενες μέρες.Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επέστρεψε στο Λονδίνο με μια σειρά βίαιων ενεργειών ενόπλου άνδρα κατά πολιτών και με κορύφωση την επίθεση κατά αστυνομικού φρουρού έξω από το Westmister, την έδρα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η επίθεση εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15.00 τοπική ώρα. Ενα άτομο, οπλισμένο με μαχαίρι επιχείρησε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, τραυμάτισε θανάσιμα τον αστυνομικό φρουρό και σταμάτησε μόνο από τα πυρά ενόπλων αστυνομικών. Δεν σκοτώθηκε, όπως αρχικά μεταδόθηκε, γεγονός που θα βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει την ταυτότητα και τα κίνητρα του. Προηγουμένως ο δράστης, μάλλον με κάποιον συνεργό, οδήγησε όχημα με μεγάλη ταχύτητα σε διερχόμενους πεζούς στη γέφυρα του Westminster, πριν το ρίξει στα κιγκλιδώματα.

Η επίθεση, την οποία η Μητροπολιτική Αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική, προκάλεσε μέχρι στιγμής τον θάνατο τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και ενός τρομοκράτη. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία St Thomas και Kings, οι μισοί εξ αυτών με βαριά τραύματα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Γάλλοι μαθητές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή στη βρετανική πρωτεύουσα.

Άμεση αντίδραση της αστυνομίας

Η άμεση επέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε τα χειρότερα, δηλαδή την είσοδο του δράστη στην αίθουσα των Συνεδριάσεων της Βουλής. Το κοινοβούλιο ανέστειλε αμέσως τις εργασίες του και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φυγαδεύτηκε από άνδρες της Υπηρεσίας Ασφαλείας. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι βρίσκονταν στο μεταξύ εντός του Westminster. Βουλευτές, εργαζόμενοι και επισκέπτες οδηγήθηκαν στο παρακείμενο Westminster Abbey, στο οποίο παρέμειναν επί μια ώρα έως ότου τους επιτραπεί να αποχωρήσουν, συνοδευόμενοι από ενόπλους αστυνομικούς.

Η περιοχή σε ακτίνα περίπου πέντε χιλιομέτρων περιμετρικά του Κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε δράση, αστυνομικά ελικόπτερα περιπολούν πάνω από το Κέντρο του Λονδίνου και η κυβέρνηση, δια της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές αν υποπέσει στην αντίληψη τους οτιδήποτε ύποπτο.

Σε επιφυλακή κυβέρνηση και αρχές ασφαλείας

Η Σκότλαντ Γιαρντ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι τα έκτακτα μέτρα στη βρετανική πρωτεύουσα θα συνεχιστούν και τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ενώ έχει συγκληθεί η Ομάδα Κρίσεων Cobra υπό την προεδρία της πρωθυπουργού προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα σε ένδειξη συμπαράστασης και το κοινοβούλιο της Σκωτίας ανέστειλε τη συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με το αίτημα της πρώτης υπουργού Νίκολα Στέρτζον για προκήρυξη νέου δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ έχει αποτρέψει 13 τρομοκρατικές επιθέσεις από το 2014 έως σήμερα. Εντούτοις οι μέθοδοι των τρομοκρατών αλλάζουν συνεχώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν μοναχικοί λύκοι, άτομα που δεν ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά έχουν προσηλυτιστεί, από την ISIS την Αλ Κάιντα και τις παραφυάδες τους μέσα από το διαδίκτυο.

Το βέβαιο είναι ότι μετά τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Γερμανία, η τρομοκρατία επιστρέφει εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξυπνά επώδυνες, τραυματικές μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν που, που θεωρούσαμε ότι έχουν επουλωθεί και ξεχαστεί.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ