Κλείνουν ξανά γαστρονομία και θέατρα, παραμένουν ανοιχτά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, χωρίς θεατές το ποδόσφαιρο. Καγκελάριος και κρατίδια συμφωνούν σε σχέδιο μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας.Προκειμένου να αναχαιτισθεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γερμανία ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια αποφάσισαν μια σειρά από δραστικά μέτρα που αφορούν κυρίως τον περιορισμό των επαφών. Τα μέτρα θα τεθούν την ερχόμενη Δευτέρα σε εφαρμογή και όχι την Τετάρτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Στην τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και κράτησε σχεδόν πέντε ώρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μερικού lockdown. Τα μέτρα θα ισχύουν ως τα τέλη Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πρόκειται για σκληρά και επαχθή μέτρα», δήλωσε η καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης. Οι αυστηρότεροι περιορισμοί επιβάλλονται για να αποφευχθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με την Α. Μέρκελ τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί σε βαθμό που οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τη διακοπή της αλυσίδας της μετάδοσης του ιού. Σε 75% των περιπτώσεων δεν είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τα άτομα, με τα οποία ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή. Προκειμένου να ανακτηθεί ξανά αυτή η ικανότητα θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές των πολιτών, τόνισε η καγκελάριος.

Οι νέοι περιορισμοί

Όπως αναφέρεται στην εξασέλιδη ανακοίνωση των μέτρων που αποφασίστηκαν σήμερα, ο αριθμός των ατόμων σε συνευρέσεις στους δημόσιους χώρους περιορίζεται στα δέκα άτομα από το πολύ δύο νοικοκυριά. Πέραν αυτού γίνεται έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν «μη αναγκαία» ιδιωτικά ταξίδια, ακόμη και σε συγγενείς. Η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία και ξενώνες επιτρέπεται μόνο για «αναγκαίους λόγους», αλλά όχι σε τουρίστες. Επιπλέον, επισημαίνεται η αναγκαιότητα της προστασίας ειδικά των αρρώστων, μη αυτοεξυπηρετουμένων ανθρώπων και ηλικιωμένων. Προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κοινωνική απομόνωση τους, όπως στο πρώτο lockdown την άνοιξη, αποφασίστηκε ότι «τώρα θα χρησιμοποιούνται γρήγορα και με προτεραιότητα» σε νοσοκομεία, νοσηλευτήρια, γηροκομεία τα «διαθέσιμα» τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Κλειστά θα παραμείνουν τον Νοέμβριο θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, καζίνο, οίκοι ανοχής, κολυμβητήρια, γυμναστήρια. Οι αγώνες στον επαγγελματικό αθλητισμό, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, θα διεξάγονται ξανά χωρίς θεατές, ενώ απαγορεύονται οι δραστηριότητες των ερασιτεχνικών σωματείων. Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα στη γαστρονομία (μπαρ, δισκοθήκες, ταβέρνες, ρεστοράν), αλλά θα επιτρέπεται η πώληση φαγητού σε πακέτο για την κατανάλωση στο σπίτι. Αντίστροφα, ανοιχτές θα παραμείνουν οι καντίνες στις επιχειρήσεις και αλλού. Επίσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια

Οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων υιοθέτησαν την πρόταση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς για «έκτακτη βοήθεια» προκειμένου να καλυφθούν οικονομικές απώλειες. Σύλλογοι, ιδρύματα, ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρίες μέχρι 50 άτομα θα επιδοτηθούν με ένα ποσό που θα αναλογεί στο 75% του τζίρου του περσινού Νοέμβρη. Δεδομένου ότι άπτεται του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η επιχορήγηση προς τις μεγάλες εταιρίες θα καθορισθεί με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ. Το κόστος της βοήθειας υπολογίζεται να φτάσει ως και τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί κάνουν έκκληση στις επιχειρήσεις να επιτρέψουν την τηλεργασία «όπου αυτή είναι εφαρμόσιμη».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ