Οριστικά εκτός του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F35 σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου τίθεται η Τουρκία. Στον πάγο οι σχέσεις των δύο χωρών.Πλέον και επίσημα δια στόματος Πενταγώνου κοινοποιήθηκε στην Τουρκία ότι έχει τεθεί οριστικά εκτός του προγράμματος των F35.Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε στην Άγκυρα ότι η διαδικασία ανανέωσης του πρωτοκόλλου της παραγωγής των μαχητικών 5ης Γενιάς έχει ολοκληρωθεί και πως το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν.

Η Τουρκία ήταν μάλιστα συμπαραγωγός και συμμετείχε με την παραγωγή 1.005 εξαρτημάτων του μαχητικού. Η κρίση με την αγορά των S400 από την Ρωσία οδήγησε σε ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και κατέληξε στην απόφαση επιβολής κυρώσεων.

Καμία επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν μπει τελείως στον πάγο, αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είχε και προσωπικές συγκρούσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βάλλουν κατά της Τουρκίας με ταξιδιωτική οδηγία εξαιτίας της πανδηνίας και την απόφαση αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων. Έτσι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, που κατά βάθος έχουν διαρραγεί πρωτίστως από τη βαθιά διάσταση απόψεων για τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, οδηγούνται πλέον σε τέλμα.

Όπως δείχνουν όλα μια πιθανή αποκατάσταση, η οποία δεν διαφαίνεται τουλάχιστον τώρα στον ορίζοντα, δεν θα είναι απλή υπόθεση. Θα χρειαστεί αναθεώρηση των θέσεων και των χειρισμών όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ