Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στις επετειακές κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι το Σάββατο. Για την Κυριακή εξαγγέλλονται πρωτότυπες διαμαρτυρίες με στόχο έναν …ναό της κατανάλωσης.Οργή και θυμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα για τη χθεσινή κινητοποίηση στο Παρίσι που σηματοδοτήθηκε από ένα νέο ξέσπασμα βίας, με επίκεντρο την Πλας ντ’Ιταλί στο νότιο Παρίσι. Αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, φωτιές, καταστροφή μνημείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χρήση των μαρμάρων κατά των αστυνομικών. Όλα αυτά στην επέτειο ενός χρόνου από τότε που ξεκίνησε το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, τον Νοέμβριο του 2018. Το Σάββατο, το «κίτρινο» των γιλέκων αντικαταστάθηκε γρήγορα από το «μαύρο» των κουκουλοφόρων.

Η πορεία, με αφετηρία τη συγκεκριμένη πλατεία, είχε εγκριθεί από την αστυνομία. Όμως οι πρώτες βιαιότητες, πριν την εκκίνηση, οδήγησαν τον εισαγγελέα στην απόφαση να την ακυρώσει και να απαγορεύσει τις εξόδους από την πλατεία, με συνέπεια να φθάσει η βία στο ζενίθ. Πολλά Κίτρινα Γιλέκα, εκνευρισμένα, θεώρησαν ότι οι κουκουλοφόροι τους έκλεψαν την επέτειο, για δε τον Ζερόμ Ροντρίγκες ηγετική φυσιογνωμία που έχει χάσει το ένα μάτι από τα αστυνομικά βλήματα, ο θυμός προκλήθηκε από την απόφαση της ακύρωσης.

Νέες κινητοποιήσεις από το μεσημέρι της Κυριακής

Τα Κίτρινα Γιλέκα πάντως είχαν ορίσει διήμερο εορτασμό της επετείου. Σήμερα Κυριακή βασικός στόχος τους είναι ένας «ναός της κατανάλωσης» ως λέγουν, που θα τον ορίσουν την τελευταία στιγμή. Το πρώτο ραντεβού για τους διαδηλωτές ήταν για τη μία το μεσημέρι στο Παρίσι, στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Λαζάρ. Η ιδέα είναι να γίνει ειρηνική κατάληψη του χώρου για τρεις ώρες, αγοράζοντας μόνο έναν καφέ. Στις 4000 έφθασαν οι συμμετοχές στο Facebook.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ