Δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη χώρα, διοργανώνονται οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τι λένε οι πολιτικοί αρχηγοί από την Πιάτσα Ντελ Πόπολο;Σε λιγότερο από δυο εικοσιτετράωρα οι Ιταλοί πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες για την νέα σύνθεση της Βουλής και της γερουσίας. Χθες βράδυ η συντηρητική συμμαχία πραγματοποίησε ενωτική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία του Λαού της Ρώμης.

Ματέο Σαλβίνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησαν να μην αναφερθούν σε εκείνη τη σειρά θεμάτων που τους διχάζει και να επικεντρωθούν σε όσα τους ενώνουν. «Θα κυβερνήσουμε μαζί για τα επόμενα πέντε χρόνια – οι Ιταλοί έδειξαν ότι δεν θέλουν να κερδίσει η αριστερά», ήταν το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν.

Υπήρξαν όμως και κάποιες άλλες, επιμέρους αναφορές: Η ακροδεξιά Μελόνι τόνισε ότι, σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας δεν πρόκειται να ακολουθήσει το μοντέλο που επέβαλε μέχρι τώρα ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα. Εκείνο το μοντέλο δηλαδή, που προβλέπει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική του συνέντευξη, ερωτηθείς για το Ουκρανικό, τόνισε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις ήθελαν μόνο να αντικαταστήσουν τον Ζελένσκι με μια κυβέρνηση καλών ανθρώπων και σε μια εβδομάδα να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Σήμερα η συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος

Και από την Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, με αναφορά στην θέση του υπουργού Εσωτερικών που κατείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε συμπλήρωσε: «Είχα καταφέρει να μπλοκάρω τις αποβιβάσεις μεταναστών στην νότια Ιταλία και δεν βλέπω την ώρα να ξαναρχίσω να κάνω ακριβώς το ίδιο».

Σήμερα το βράδυ στην Πιάτσα Ντελ Πόπολο της Ρώμης διοργανώνεται η τελική συγκέντρωση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Με πιο χαμηλούς τόνους, ο γραμματέας των Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα, υπογραμμίζει ότι κύρια προτεραιότητα είναι η στήριξη των εργαζομένων και ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο το πολύτιμο έργο της κυβέρνησης Ντράγκι.

Όσο για τα Πέντε Αστέρια, μπορεί όπως φαίνεται να πετύχουν ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε όλο τον ιταλικό Νότο. Μένει να διαπιστωθεί επίσης αν η αποχή -σύμφωνα με τις προβλέψεις πολλών αναλυτών- θα ξεπεράσει πράγματι κάθε προηγούμενο. Διότι οι εκλογές αυτές στη δύση του καλοκαιριού σίγουρα δεν κατάφεραν να ενθουσιάσουν τους Ιταλούς.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ