Θερμαίνονται και πάλι επικίνδυνα τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου μετά την αμφισβήτηση της υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου από την Τουρκία.Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ μέσω twitter λίγες ώρες νωρίτερα ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό Ορούτς Ρέις έχει φτάσει στον προορισμό του για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα με συνοδεία δύο πλοίων του τουρκικού στόλου.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, χθες το βράδυ δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά «έσπασε» τη συμφωνία και «κλονίζει» την εμπιστοσύνη.

«Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνουμε οποιαδήποτε απόπειρα φυλάκισης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εκεί» και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εδώ και δυόμισυ μήνες. «Συμφωνήσαμε», είπε μάλιστα. «Στην πραγματικότητα, τα Υπουργεία Εξωτερικών μας συμφώνησαν ακόμη και για το κείμενο κοινής δήλωσης. Μια μέρα πριν από την ανακοίνωσή, η Ελλάδα δήλωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο».

Ο ίδιος σημείωσε πως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο Ερντογάν έδωσε σαφείς οδηγίες να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις. «Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε πρωτοβουλίες που θα φυλακίσουν την Τουρκία εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, είμαστε υπέρ του διαλόγου για αυτά τα ζητήματα, αλλά εδώ είναι η ελληνική πλευρά που ‘διατάραξε’ αυτήν τη συμφωνία και κλόνισε την εμπιστοσύνη» φέρεται να δήλωσε.

«Όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί διάλογο»…..

Στο μεταξύ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στον Λίβανο, είπε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, ότι « η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου εξυπηρέτησε την Τουρκία» και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά πρώτον, κανείς δεν μπορεί να πει πια ότι «εσείς δημιουργείτε ένταση. Εάν το πουν δεν θα τους ακούσουμε. Επιπλέον, όλοι είδαν πως η Ελλάδα είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί τον διάλογο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ξεκίνησε την υφαλοκρηπίδα της από τα νησιά στις συμφωνίες της με την Ιταλία και την Αίγυπτο ενισχύει τις τουρκικές θέσεις».

Το θέμα τώρα είναι που θα βρεθεί να κάνει έρευνες το Ορούτς Ρέις και πώς εννοεί την πρόθεση για διάλογο η Άγκυρα. Το σίγουρο είναι πως η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει δημιουργήσει εκνευρισμό. Το Ορούτς Ρέις πλέει στην περιοχή. Που και πώς θα βρεθεί να κάνει έρευνες σε συνδυασμό με την ελληνική αντίδραση θα είναι καθοριστικά για την επόμενη μέρα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ