Σειρά ακροάσεων σήμερα για την φον ντερ Λάιεν ενώπιον των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου. Η υποψήφια διάδοχος του Ζ. Κ. Γιούνκερ καλείται να παρουσιάσει τα σχέδια και το όραμά της για την Ευρώπη.374 είναι ο μαγικός αριθμός, τον οποίο θα πρέπει να αποσπάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υποψήφιος διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 747 βουλευτών της νέας Ευρωβουλής. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Στρασβούργο.

Η έγκριση της πρότασης στην οποία αίφνης κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να θεωρείται πιθανή, αλλά όχι διασφαλισμένη. Ελάχιστοι ευρωβουλευτές γνωρίζουν τα σχέδια της υπουργού Άμυνας για την Ευρώπη. Εκτός Γερμανίας η φιλόδοξη, μαχητική αλλά μη δημοφιλής 60χρονη πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών είναι ελάχιστα γνωστή.

«Όχι» του SPD στην φον ντερ Λάιεν

Αυτός είναι και ο λόγος που την περασμένη εβδομάδα και στη μοναδική μέχρι στιγμής δημόσια τοποθέτησή της από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η υποψηφιότητά της περιορίστηκε να υποσχεθεί πως πρωτίστως θα ακούσει και θα αναπτύξει το όραμά της για την γηραιά ήπειρο. «Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε η φον ντερ Λάιεν τονίζοντας ότι θα αναζητήσει το διάλογο. Τέτοιες κοινότυπες φιλοφρονήσεις δεν αρκούν, έσπευσαν να προειδοποιήσουν οι Πράσινοι, οι οποίοι ζητούν εξειδικευμένες προτάσεις και σχέδια.

Σήμερα Τετάρτη η γερμανίδα πολιτικός επισκέπτεται τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων στο Στρασβούργο, σε μια συνάντηση γνωριμίας αλλά και πειθούς. Τις πρώτες δυο θα τις συναντήσει κεκλεισμένων των θυρών. Οι Πράσινοι αντίθετα θα μεταδώσουν ζωντανά την ακρόαση μέσω διαδικτύου.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και αντιστάσεις προκαλεί η υποψηφιότητά της στους -συγκυβερνώντες με το κόμμα της στο Βερολίνο- Σοσιαλδημοκράτες. Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του SPD που συρρικνώθηκε πλέον στους 16 ευρωβουλευτές προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν σε καμία περίπτωση την φον ντερ Λάιεν. Σε παρόμοιες τοποθετήσεις προέβησαν οι Σοσιαλδημοκράτες σε Αυστρία και Μεγάλη Βρετανία.

Η νέα πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ δεν θέλησε να ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της και να δεσμευτεί για το σύνολο της πολιτικής ομάδας. Το γεγονός ότι υποστηρίζεται από την ομάδα των χωρών του Βίζεγκραντ, στην οποία μετέχουν αρκετοί δεξιοί λαϊκιστές, δεν συνηγορεί απαραίτητα υπέρ της φον ντερ Λάιεν, επισήμανε η Γκαρθία Πέρεθ. Ωστόσο «δεν θα καταδικάσουμε κάποιον πριν τον ακούσουμε». Η ομάδα των Φιλελευθέρων κρατά επίσης κλειστά τα χαρτιά της και παραπέμπει στο ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και πως όλοι οι βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Το γεγονός όμως ότι ο ισχυρός άνδρας των Φιλελευθέρων ακούει στο όνομα του γάλλου προέδρου Μακρόν που φέρεται να πρότεινε την γερμανίδα πολιτικό, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αποκλίσεων και διαρροών.

«Βγαίνουν» οι αριθμοί

Στις Βρυξέλλες γίνονται προς στιγμήν οι εξής υπολογισμοί: η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να λάβει 182 ψήφους από το δικό της συντηρητικό στρατόπεδο, όπου ακόμη και ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ υποστηρίζει πλέον ανοιχτά την αντίπαλό του. Τουλάχιστον 120 ψήφοι θα προέλθουν από τους Σοσιαλδημοκράτες και 100 από τους Φιλελεύθερους. Αθροιστικά η υποψήφια διάδοχος φτάνει τις 402 ψήφους και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται τη στήριξη των Πρασίνων. Πέραν αυτών εκτιμάται ότι θα λάβει και τουλάχιστον 30 ψήφους από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές αλλά και από τους εθνολαϊκιστές. Γερμανός πολιτικός με μεγάλη εμπειρία στις Βρυξέλλες εκτιμά ότι η φον ντερ Λάιεν «θα τα καταφέρει και η Bundeswehr θα χαρεί». Δεν είναι μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα και με φόντο διάφορα σκάνδαλα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά οι σχέσεις της υπουργού Άμυνας με το στράτευμα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει εγκατασταθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ένα προσωρινό γραφείο στα κεντρικά της Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Αυτό είθισται ακόμη και για εν δυνάμει κορυφαία στελέχη. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δυο αξιωμάτων, αυτό της υπουργού Άμυνας που κατέχει και της θέσης της προέδρου της Κομισιόν που διεκδικεί. Η ιδιαίτερα φιλόδοξη φον ντερ Λάιεν δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να παραιτηθεί από το υπουργείο της. Σε περίπτωση ήττας στο Στρασβούργο θα μπορέσει έτσι να επιστρέψει στην υπουργική της θέση.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η υποψηφιότητά της οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταθέσουν εντός τεσσάρων εβδομάδων νέα πρόταση, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς ότι για να καταλήξουν στην φον ντερ Λάιεν και στους υποψηφίους για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ΕΚΤ χρειάστηκαν τρεις Σύνοδοι Κορυφής.

Μπερντ Ρίγκερτ

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ