Διευρύνεται εν μέσω Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες σε όλη τη χώρα, αλλά καταργείται το σύστημα βεβαιώσεων μετακίνησης πριν από κάθε έξοδο.Δεν είχε άλλα περιθώρια ο Μακρόν: υγειονομικοί, νοσηλευτές και δήμαρχοι φώναζαν για το αδιέξοδο στα νοσοκομεία από τους ασθενείς με κορωνοϊό και την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων λόγω μεταλλάξεων. Έτσι, με χθεσινό Διάγγελμα, ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε -όπως του παραχωρεί το δικαίωμα η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία- να θέσει όλη την επικράτεια από το Σάββατο υπό επιτήρηση.

Διευρύνεται επομένως παντού, σε όλη τη Μητροπολιτική Γαλλία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ίσχυε πριν από δύο εβδομάδες για τα 19 «κόκκινα διαμερίσματα», από τις 7 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Απαγορεύεται κάθε μετακίνηση εκτός των 10 χλμ γύρω από την οικία, κλείνουν τα μαγαζιά που δεν έχουν προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά καταργείται και το τραγελαφικό σύστημα της βεβαίωσης πριν από κάθε έξοδο.

Το πιο σημαντικό όμως σημείο του Διαγγέλματος είναι το κλείσιμο των σχολείων, που πεισματικά κρατούσε ανοιχτά ο πρόεδρος προς όφελος της παιδείας για τη νέα γενιά, αλλά και για πρακτικούς λόγους.

Πασχαλινή αναδιοργάνωση και άνοιγμα από μέσα Μαΐου

Κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα αυτό το Σαββατοκύριακο δίνεται η ευκαιρία για αναδιοργάνωση, παρά το ότι οι σχολικές διακοπές στη Γαλλία δεν συνάδουν με το Πάσχα, αλλά είναι οι διακοπές της Άνοιξης που ξεκινούν σε μια εβδομάδα. Έτσι στο περίπλοκο φετινό ημερολόγιο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 3 με 4 εβδομάδες.

Νέες υποσχέσεις για ανάσα και ανοίγματα έδωσε ο Μακρόν για τα μέσα Μαΐου, η κούραση όμως, κάνει πολλούς να το αμφισβητούν. Ειρωνευόμενοι δε τον πρόεδρο, μιλούν για τον «από μηχανής θεό-επιδημιολόγο»!
Από το πρωί, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ εξηγεί σε Βουλή και Γερουσία τα μέτρα, με την ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα. Οι βουλευτές το θεωρούν «πρωταπριλιάτικη πλάκα του Μακρόν», αφού ήδη έχει ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ