H βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να ζητήσει από την Ολλανδία και τη Γερμανία παραχωρήσεις για να μπορέσει να περάσει τη Συμφωνία Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Θα μπορέσει όμως να πείσει τους σκληροπυρηνικούς;Διέξοδο στο αδιέξοδο του Brexit αναζητεί η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισκεπτόμενη σήμερα δύο χώρες, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Το ραντεβού της με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε έχει οριστεί για τις 10.00 ώρα Ελλάδας, το επόμενο με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις 14.00. Και οι δύο συναντήσεις ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από την Downing Street και επιβεβαιώθηκαν από εκπροσώπους των δύο χωρών.

Συνάντηση 30 λεπτών

Η Τερέζα Μέι θα επιδιώξει να επιτύχει αυτό που κανένας στην ΕΕ δεν επιθυμεί, την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων της Συμφωνίας για το Brexit. Για τον ολλανδό πρωθυπουργό η κατάσταση είναι μονόδρομος. Πριν λίγες εβδομάδες είχε καλέσει την Βουλή των Κοινοτήτων να επικυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit. «Όλοι χάνουμε, αλλά σε σχέση με τις υπάρχουσες συνθήκες, η συμφωνία είναι αποδεκτή», είπε. Η διάρκεια της συνάντησης με την Άγκελα Μέρκελ έχει οριστεί για 30 λεπτά. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις στον τύπο.

Στο Βερολίνο η βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει εάν υπάρχουν περιθώρια για παραχωρήσεις, αλλά τόσο η σύντομη διάρκεια της συνάντησης, όσο και η επισήμανση του Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι η συνάντηση γίνεται «κατόπιν επιθυμίας από την βρετανική πλευρά» δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Ήδη η Μέρκελ έχει επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ότι περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν.

«Πρόθυμοι να βοηθήσουμε για την επικύρωση»

Μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ο Anand Menon από το King´s College, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, υποστηρίζει ότι στη Συμφωνία Brexit δεν αναμένεται να γίνουν αλλαγές, ίσως όμως στην πολιτική Δήλωση που συνοδεύει τη Συμφωνία με την παροχή κάποιων νέων εξασφαλίσεων προς την Μέι σχετικά με την δικλείδα ασφαλείας για το backstop. Πρόκειται για ένα κείμενο νομικά μη δεσμευτικό που περιγράφει ένα πλαίσιο μελλοντικών σχέσεων της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ. Κοινοτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να δει ποιες διασφαλίσεις θέλει η Μέι, αν και το ερώτημα παραμένει βέβαια, εάν οι σκληροπυρηνικοί Brexiters θα ικανοποιηθούν με διακοσμητικού τύπου διατύπωση.

Στις τηλεφωνικές επαφές της η βρετανίδα πρωθυπουργός έλαβε μηνύματα «διάθεσης για συζήτηση» από τους ομολόγους της. Δεν μένει παρά να αποδειχθεί στην πράξη. Συγκαλώντας έκτακτη συνάντηση κορυφής για το Brexit μεθαύριο Πέμπτη, ο προεδρεύων της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ απέκλεισε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας. «Είμαστε ωστόσο πρόθυμοι να συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσαμε να καταφέρουμε την επικύρωσή της στη Βρετανία».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ afp, reuters, SZ, die Welt

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ