Πράσινο φως έδωσε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών στον ελλιμενισμό του πλοίου Alan Kurdi στον Τάραντα με 88 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο μετανάστες θα μοιραστούν σε Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.Τελικά βρέθηκε τρόπος: οι 88 μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο Αlan Kurdi θα αποβιβαστούν στο λιμάνι του Τάραντα της Απουλίας. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι οι διασωθέντες θα κατανεμηθούν στην Γερμανία, στην Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Το πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea Eye περίμενε επί μια εβδομάδα για να του υποδειχθεί ασφαλές λιμάνι στη Κάτω Ιταλία. «Πότε θα τελειώσει, επιτέλους, το ναυτικό μπλόκο που είχε επιβάλει ο Σαλβίνι;», διερωτήθηκαν με νόημα οι υπεύθυνοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

O Mατέο Σαλβίνι, βέβαια, εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο άνοιγμα της ιταλικής κυβέρνησης. Και πολλοί σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι οι σκληροί νόμοι που είχαν εγκρίνει η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια στην πραγματικότητα συνεχίζουν να ισχύουν. Τώρα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι δεσμεύεται ότι θα τους αλλάξει άμεσα, δίνοντάς τους μια ανθρώπινη και λογική κατεύθυνση.

8 δις επιπλέον θα ζητήσει η Ρώμη για τη Λιβύη

Στο μεταξύ, ανανεώνεται σήμερα αυτόματα η συμφωνία Ιταλίας-Λιβύης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Πρόκειται για ένα μνημόνιο συνεργασίας που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση της Τρίπολης να χειρίζεται διασώσεις των «απελπισμένων της θάλασσας» και να τους μεταφέρει σε κέντρα φιλοξενίας στην ξηρά. Στην πραγματικότητα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζουν να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για κέντρα κράτησης, όπου παραβιάζονται συνεχώς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης, οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται. Οι πεντάστεροι αναφέρονται στην ανάγκη διατήρησης και ενδεχόμενης βελτίωσης της συμφωνίας. Στην κεντροαριστερά και στην αριστερά, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ριζική της αναθεώρηση, από την στιγμή που η λιβυκή ακτοφυλακή φέρεται βίαια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην κεντρική Μεσόγειο.

Σύμφωνα, όμως, με ότι διαρρέει στον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να υπερισχύσει η λεγόμενη «ρεαλιστική γραμμή» και η κυβέρνηση Κόντε φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να διαθέσει τουλάχιστο άλλα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την Λιβύη, ώστε τα μεταναστευτικά ρεύματα να σταματούν -κατά το δυνατόν- στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ