Θεωρείται «ιστορική βουτιά» η συρρίκνωση κατά 13,8% του γαλλικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Εθνική Στατιστική και Οικονομική Υπηρεσία INSEE.Πρόκειται για την πλέον σημαντική πτώση που έχει καταγραφεί από το 1949. Αναλυτικά, η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασικό συστατικό της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις κατά 17,8% και οι εξαγωγές κατά 25%.

Ο κορωνοϊός παρέλυσε την οικονομία, ο υπουργός Μπρουνό Λεμέρ όμως, θέλει να παραμένει αισιόδοξος. Αντιδρώντας σήμερα το πρωί σημείωσε ότι η INSEE είχε προβλέψει μείωση κατά 17%, το τελικό αποτέλεσμα του -13,8% επομένως είναι καλύτερο και δείχνει ότι «δεν είμαστε ανίσχυροι και τα μέτρα που υιοθετήσαμε είχαν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, τα μέτρα για την κατανάλωση ορισμένων αγαθών, για την πώληση αυτοκινήτων, ή ακόμα για πρωτοβουλίες μικρομεσαίων», υπογράμμισε.

Σε 75 δις υπολογίζονται οι «κάτω από το μαξιλάρι» οικονομίες που έχουν συγκεντρώσει οι Γάλλοι από τον περασμένο Μάρτιο. Ποσό σημαντικό που θα μπορούσε να παίξει ρόλο αποφασιστικό για την ανάπτυξη, εφ’ όσον αποφασίσουν να τις ξοδέψουν.

Ο υπουργός θέλησε να δώσει εμπιστοσύνη για το μέλλον καλώντας τους πολίτες να καταναλώσουν, άλλωστε τα στοιχεία για την ανάκαμψη είναι άκρως ενθαρρυντικά : Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι +14% από την Τράπεζα της Γαλλίας και +19% από την Στατιστική.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ