Σκάνδαλο το έλλειμμα δημοκρατίας στις αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνει στην Corriere della Sera ο Π. Μοσκοβισί, από το Οικονομικό Φόρουμ του Κόμο. Η Ιταλία αφήνει πίσω της την κρίση, τονίζει ο Π. Τζεντιλόνι.Το παρόν στο Οικονομικό Φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι, που διεξάγεται στις όχθες της λίμνης του Κόμο, έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος στην εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα: «Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγορά εργασίας…… Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή».

Τζεντιλόνι: «Η Ιταλία κατάφερε να αφήσει πίσω της την κρίση

Στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ συμμετείχε και ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος αναφερόμενος στην μικρή, αλλά σημαντική ανάπτυξη που καταγράφει από τις αρχές του χρόνου η ιταλική οικονομία υπογράμμισε σε ομιλία του: «Η Ιταλία κατάφερε να αφήσει πίσω της την κρίση, την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων εβδομήντα χρόνων». Κατά την άποψη του πρωθυπουργού «το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην χώρα επιστρέφει η ανάπτυξη, και αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών». Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η Ιταλία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». Ένα μήνυμα, κυρίως, προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, θέλησε, όμως, να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό. «Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές, χωρίς να απαρνηθούμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη», τόνισε για να προσθέσει: «Εμείς υπερασπιζόμαστε την τιμή της Ευρώπης, και συγχρόνως πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση των αφίξεων».

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ