Εννέα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι του Βελγίου αλλά και μάνατζερ, διαιτητές, δημοσιογράφοι βρίσκονται στο στόχαστρο της εισαγγελίας. Οι αρχές υποπτεύονται κύκλωμα διαφθοράς με παραφυάδες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.Την περασμένη Πέμπτη οι ποδοσφαιριστές της Μπρυζ έκαναν, όπως κάθε μέρα, την προγραμματισμένη προπόνηση. Έλειπε όμως ο …προπονητής. Ο Ιβάν Λέκο, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην περασμένη σεζόν, συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως ύποπτος για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα διαφθοράς ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη και κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οι λιγοστοί οπαδοί της Μπρυζ, που έσπευσαν για μία ακόμη φορά στο γήπεδο για την προπόνηση της αγαπημένης τους ομάδας, θεωρούν απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. “Για μας ο Λέκο είναι αθώος”, λέει ο Φρέντερικ φαν Ένο από τον σύλλογο οργανωμένων οπαδών “The Locals”.

Αλλά και ιθύνοντες του συλλόγου αντικρούουν τις υποψίες της εισαγγελείας για στημένα παιχνίδια. “Πήραμε το πρωτάθλημα πέρσι και οι έρευνες θα αποδείξουν ότι όλα έγιναν νόμιμα και ξεκάθαρα”, δηλώνουν οι ίδιοι στο βελγικό κανάλι VRT. Στο στόχαστρο της εισαγγελείας βρίσκονται και γνωστοί μάνατζερ, όπως οι Μογκί Μπαγιάτ και Ντέγιαν Βελίκοβιτς, για τους οποίους εκφράζονται υπόνοιες ότι απέκρυψαν έσοδα από προμήθειες και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Επιπλέον η εισαγγελεία θεωρεί ότι ορισμένοι επενδυτές που έχουν αγοράσει παίκτες με μετρητά μπορεί να ξέπλεναν χρήματα από αδιαφανείς δραστηριότητες. Αρχικά η αστυνομία είχε συλλάβει και τον πρώην γενικό διευθυντή της Άντερλεχτ, Χέρμαν φαν Χόλσμπεεκ, ο οποίος όμως εν τω μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος.

Και διαιτητές στο στόχαστρο της εισαγγελίας

Οι έρευνες επεκτείνονται πλέον σε εννέα από τις 16 ομάδες του βελγικού πρωταθλήματος αλλά και σε διεθνείς διαιτητές όπως οι Σεμπάστιαν Ντελφεριέρ και Μπαρτ Βερτέντεν. Οι αρχές εξετάζουν πιθανή εμπλοκή τους σε τουλάχιστον δύο στημένα παιχνίδια. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελία της Βέστερλο, η οποία πέρσι υποβιβάστηκε στη δεύτερη εθνική κατηγορία του Βελγίου μετά από αναπάντεχη καραμπόλα αποτελεσμάτων στις τελευταίες αγωνιστικές και κυρίως μετά τη νίκη-έκπληξη της Όϊπεν απέναντι στην Αμβέρσα. Και στις δύο ομάδες αγωνίζονταν παίκτες που είχε αναλάβει ο μάνατζερ Μπαγιάτ. Βέλγοι αθλητικογράφοι εκφράζουν υπόνοιες ότι οι διαιτητές διατηρούσαν επαφές με τους μάνατζερ των παικτών. H εισαγγελία πραγματοποίησε κατ´οίκον έρευνα σε 44 υπόπτους και απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα, υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και άλλο αποδεικτικό υλικό. Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συνελήφθησαν δύο κοσμηματοπώλες, καθώς και δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Het Laatste News.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και παραφυάδες εκτός συνόρων. Με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού δικαστικής συνεργασίας Eurojust οι έρευνες επεκτείνονται σε Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια, Γαλλία και Λουξεμβούργο. Στην Κύπρο συνελήφθη ήδη ένας Βόσνιος ως ύποπτος συμμετοχής στο κύκλωμα. Οι αρχές εξετάζουν κατά πόσον ο μάνατζερ Βελίκοβιτς προσπαθούσε να καλύψει αδιαφανείς συναλλαγές μέσω “αχυρανθρώπων” στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στην Κύπρο. Κάποιοι από τους παίκτες που εμπλέκονται στα επίμαχα συμβόλαια προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι υπόλοιποι από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Οι “ιδιαιτερότητες” του βελγικού πρωταθλήματος

Το βελγικό πρωτάθλημα λειτουργεί ως φυτώριο και ενδιάμεσος σταθμός για πολλούς ποδοσφαιριστές. Βελγικές ομάδες αγοράζουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές από όλον τον κόσμο, τους αναδεικνύουν και στη συνέχεια τους μεταπωλούν σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους κερδίζοντας σημαντικά ποσά. Το φλαμανδικό κανάλι VRT εκτιμά ότι ο μάνατζερ Μπαγιάτ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στα χέρια του το 90% του τζίρου από αυτές τις αγοραπωλησίες αλλοδαπών παικτών. Όσο για τους γηγενείς Βέλγους, αποτελούν πλέον εξαίρεση στο πρωτάθλημα, καθώς οι περισσότεροι επιδιώκουν μια καλή μετεγγραφή στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εθνική ομάδα του Βελγίου υπάρχουν πλέον ελάχιστοι παίκτες που αγωνίζονται στο βελγικό πρωτάθλημα.

Στις βελγικές εφημερίδες οι έρευνες για τα στημένα παιχνίδια έχουν γίνει πρώτο θέμα. Πάντως ο δικηγόρος του Ιβάν Λέκο κατηγορεί τις αρχές για υπερβάλοντα ζήλο. “Βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί ξύπνησαν τον πελάτη μου στις 5 το πρωί, απείλησαν με όπλο τη γυναίκα του, προκάλεσαν ψυχολογικά τράυματα στα παιδιά του”, υποστηρίζει. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου στηρίζει τις έρευνες. Όπως δηλώνει μέσω Twitter “θέλουμε καθαρό αθλητισμό και η δικαιοσύνη εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση”.

Μπέρντ Ρίγκερτ / Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ